Sve više hodža odlazi u biznismene!?

Grupa vjernika s područja Velike Kladuše tvrdi da desetak imama na području tamošnjeg Medžlisa Islamske zajednice (IZ) ne ispunjava svoje obaveze u džematima, jer su “zauzeti kako predavanjima u školama tako i privatnim poslovima u svojim firmama”.

Dvije stolice

U pismu upućenom našoj redakciji, Muftijstvu bihaćkom te Rijasetu IZBiH, vjernici navode da imami krše propise te, “sjedeći na dvije stolice”, uskraćuju mogućnost da radno mjesto dobije neko s brojne evidencije nezaposlenih, piše „avaz.ba“.

“Kako se može očekivati od nekog ko radi puno radno vrijeme u školama ili vodi privatne firme da se kvalitetno posveti obavezama u džematu? Kakvu to poruku šaljemo nezaposlenim svršenicima fakulteta islamskih nauka koji su na birou dok njihove kolege imami, pored stalnog zaposlenja, još zauzimaju i džemate. Je li to moralno”, pitaju se oni.

Kao primjer navode da je “Arif Erdić, predsjednik Medžlisa IZ Velika Kladuša i imam u džematu Vidovska, vlasnik građevinske firme. Također, vrijeme više provode u svojim preduzećima nego u džamijama i džematima imam Alija Garanović iz džemata Gornje Polje, Faruk Džakulić iz džemata Šumatac te Mustafa Mujkić iz džemata Begluk, koji je, tvrdi se u pismu, posvećen svojoj firmi “Ultra-x”.

Druga strana

Napominje se i da dodatne poslove u školama imaju i glavni imam Medžlisa Zumret Ćoragić te imami Izudin Hilić, Dževad Mahmutagić, Emin Smriko i Ismet Mustedanagić.

U izjavi za “Dnevni avaz” prozvani Arif Erdić, predsjednik Medžlisa IZ Velika Kladuša, potvrdio je da on i navedeni imami imaju, kako kaže, “dopunske djelatnosti”, ali i da im to dozvoljava i zakon i pravilnici i Ustav IZ. Za svoju firmu “Beton-gradnja” Erdić ne da reći da je firma, nego je naziva obrtom.

Autore pisma optužuje da su “nikakvi ljudi” te demantira da su džamije zaključane, kako se to tvrdi u pismu.

“To je laž. Svako može doći u Kladušu i vidjeti da imami rade svoj posao. Ako je ponekad hladno pa nema mogućnosti da se džamije zagriju, tada se ne može ni klanjati, a inače radimo svoj posao”, tvrdi Erdić.

Na tvrdnje da pojedini imami obavljaju duple poslove, dok neki godinama čekaju zaposlenje, Erdić odgovara:

“Nisu to ljudi koji imaju pravo biti ogorčeni. Na kraju krajeva, Islamska zajednica nije centar za socijalni rad da zbrinjava takve ogorčene, mi imamo svoje pravilnike i Ustav IZ”, kaže Erdić, dodajući da “imami moraju raditi dodatne poslove jer su slabo plaćeni”.

Muftija ne obraća pažnju

Zatražili smo komentar na pismo vjernika i od Rijaseta Islamske zajedniceu BiH, ali odgovor nismo dobili. U međuvremenu, telefonski smo kontaktirali muftiju bihaćkog Hasana ef. Makića. Međutim…

“Nemate vi šta o tome pisati. Ne obraćam pažnju na anonimna pisma. Allahimanet”, bilo je sve što je kazao ef. Makić i prekinuo vezu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.