Sve više žena nosi ovu vrstu rublja nesvjesne kakvu im štetu čini

O posljedicama su za Huffington Post progovorili gastroenterolog dr. John Kuemmerle, dermatologinja dr. Maryann Mikhail i kiropraktičarka dr. Karen Erickson.

Kad nosite steznik, pritišćete unutarnje organe. Ako steznik nije dovoljno stisnut, ne može odraditi svoj posao. Nažalost, zbog toga su stisnuti trbuh i crijeva, što može pogoršati refluks kiseline i žgaravice. Stisnuta odjeća također može izazvati razoran ezofagitis, odnosno upalu jednjaka.

Pati i probavni sustav

Crijeva bi trebala raditi kontrakcije i pomicati hranu, ali kad su duže vrijeme stisnuta, tok probave je onemogućen. Iako je smetnja privremena, može dovesti do neugodnih simptoma, kao što su nelagoda u trbuhu, nadutost i plinovi.

Još jedna posljedica steznika je plitko disanje. Steznik ograničava pomicanje dijafragme i smanjuje količinu zraka koji udišemo. Oni s funkcionalnim poremećajem crijeva i sindromom iritabilnog crijeva trebaju biti oprezni sa steznicima.

Povećava inkontinenciju

Žene sa steznikom također imaju tendenciju izbjegavati odlazak na WC. Pritisak koji se stvara utječe i na mjehur, a odgađanje mokrenja može izazvati privremenu inkontinenciju ili je pojačati kod onih koji je već imaju.

Može se razviti osjećaj trnaca, ukočenost i bol u nogama

Zbog sjedenja u stezniku dolazi do stiskanja živaca, a uslijed toga do trnaca, ukočenosti i bolova u nogama. Sva ta stanja mogu biti privremena, ali i ostati trajna.

Može doći i do smanjenja cirkulacije i stvaranja krvnih ugrušaka. Ako sjede u stezniku, oni koji su genetski skloni problemima sa žilama mogu dobiti proširene vene i zagušenje limfi, što se manifestira otečenim zglobovima.

Pate i mišići

Patit će i mišići ako se oslanjaju na steznik za dobro držanje. Steznici nisu zamjena za jake mišiće. Važan je razvoj mišićnog tonusa jer su to mišići važni za držanje. Mnogi koriste steznike kako bi to izbjegli. I nemojte se zavaravati da su estetski steznici zamjena za one terapeutske.

Steznici mogu povećati sklonost infekcijama

Steznici zadržavaju vlagu i sve ostalo ispod njega, što kod onih koji ih nose olakšava razvoj gljivičnih i bakterijskih infekcija. Najčešće dolazi do folikulitisa, upale korijena dlake. To se obično liječi ciljanim antibioticima, no zbog recidivirajućih infekcija može se razviti otpornost na njih, a tako i otežati liječenje.
Rizici su veći kod pretilih osoba, dijabetičara i onih s pojačanim znojenjem.

Važna je umjerenost

Kao i kod svega u životu važna je umjerenost – zato ih nosite povremeno. Sve više žena koristi steznike, ali nemojte ih nositi svaki dan.

Ako ste iskusili bilo koji od navedenih simptoma, liječnici savjetuju da u potpunosti izbjegavate steznike dok se stanje ne riješi.

Važan je i pravi odabir

Postoje brojni steznici na tržištu. Osim što je bitno izabrati pravi stil, važan je i pravi broj. Steznik bi trebao odraditi svoj posao, ali ne i biti štetan za zdravlje. Primjerice, steznici koji idu do donje linije grudnjaka nisu dobri za one koji pate od žgaravice, jer je to područje posebno osjetljivo.

Kako odrediti je li vam steznik dobar? Nigdje se ne urezuje, zaglađuje liniju tijela i možete ga staviti i skinuti bez muke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.