SVE VRIJEME RADIMO KRIVO: U autoškolama smo učili kako ispravno držati volan, ali stvari su se drastično promijenile, može biti vrlo opasno…

I dugo je vrijedilo pravilo ruke na „10 do 2“ (kazaljke na satu), koje sugerira da se ruke drže visoko na volanu, pravilno razmaknute, baš kao što je položaj kazaljki na satu na 10 do 2.

No s vremenom su stručnjaci utvrdili kako je bolji ergonomski položaj tijela kad su ruke na „9 i 3“, a postoji i još jedan konkretan razlog. Naime, kad se aktivira zračni jastuk veća je vjerovatnoća da će udariti u ruke, a ne kao u lice kada su ruke na volanu u položaju „10 do 2“!

Također, kandidatima koji su prvi put sjeli u automobil slijepo držanje ovog pravila otežava promjenu brzina, jer naravno, teško je držati automobil u pravolinijskom kretanju ako je lijeva ruka nepomična na određenoj poziciji.

Dok pri bržoj vožnji izvan grada stoji da se treba čvrsto držati volan s obje ruke, u gradu gdje se brzine mijenjaju svakih nekoliko sekundi ipak treba desnu ruku spustiti malo bliže mjenjaču.

Nepravilno držanje volana može biti krivac za sudar, jer reakcija vozača može biti prespora. Također, može se dogoditi i da se nedovoljno volan okrene u nepredvidivim situacijama, što može rezultirati prometnom nesrećom. Često vozači pogrešno drže volan zbog nepravilnog položaja tijela. Oslanjaju li se više na volan nego na sjedalo usporit će preciznost i brzinu reakcije.

Bitno je i to da ruke ne smiju udarati u koljena kad se okreće volan, stoga treba podesiti i visinu volana ali i visinu sjedala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.