Svi bi trebali znati razliku između moždanog udara, srčanog udara i srčanog zastoja. OVA INFORMACIJA ĆE VAM SPASITI ŽIVOT

Moždani udar, srčani udar i srčani zastoj su veoma opasne bolesti koje vas mogu koštati života. Ako se pojave njihovi simptomi, brzo pozovite pomoć.

 
 

Srčani udar i moždani udar, poput srčanog zastoja, opasni su problemi koji vas mogu koštati života ako ih ne liječite na vrijeme. Stoga, čim se pojave njihovi simptomi, trebate pozvati hitnu pomoć što je prije moguće. Pojedinačna stanja mogu se prepoznati na osnovu toga kako se manifestuju – ne uvijek, prema doktorici Elaine K. Luo, to je samo jak bol u grudima ili vrtoglavica. U svakom slučaju, potrebno je djelovati što je prije moguće.

 

Simptomi srčanog i moždanog udara
Srčani udar je jedno od najčešćih srčanih bolesti i, prema statistikama, u mnogim slučajevima nažalost završava smrću, upozorava dr. Payal Kohli. Stoga je važno biti svjestan njegovih tipičnih simptoma, koji uključuju posebno jak bol u grudima s osjećajem pritiska i nelagode, grudi, bol koji se širi u lijevu ruku, intenzivan bol u leđima, hladan znoj i otežano disanje. Nakon toga, žene mogu osjetiti i mučninu i povraćanje, koji upotpunjuju intenzivan bol u trbuhu.

 

Nakon toga, prema Healthlineu, moždani udar se manifestira potpuno drugačije. Postoji čak i akronim koji će vam olakšati prepoznavanje bolesti, a to je BRZO:

Početak srčanog zastoja može se prepoznati zahvaljujući jasnim simptomima. To uključuje kratak dah i mučninu
F se odnosi na lice i upozorava na utrnulost jedne njegove polovine i druge deformacije;
A odnosi se na ruke, jer u većini slučajeva pacijenti ne mogu podići ruke iznad glave (jedan pad);
S se odnosi na razumljivost, što znači da biste trebali zamoliti pacijenta da ponovi jednostavnu rečenicu za vama;
T se odnosi na pacijentov govor, koji je nejasan i nejasan u slučaju moždanog udara.
moždani ugrušak
Čim prepoznate ove simptome kod sebe ili druge osobe, pozovite hitnu pomoć što je prije moguće. Skraćenica FAST označava brzinu, što je veoma važno u razvoju bolesti. Kao što doktor Uzochukwu Ibe čak navodi, čak i samo sekunde mogu igrati ulogu u spašavanju vašeg života ili života drugih.

Čuvajte se srčanog zastoja
Također biste trebali paziti na srčani zastoj, koji često završava smrću. Čim se problem razvije, žrtva ostaje bez svijesti, nema puls i prestaje da diše, kaže dr. Debra Sullivan. Ovo je veoma opasna situacija koja zahteva brzu intervenciju i pozivanje hitne pomoći. Pušači, osobe sa visokim krvnim pritiskom, dijabetesom i visokim nivoom holesterola u krvi spadaju u grupu sa najvećim rizikom za razvoj svih navedenih bolesti.

preuzeto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.