Svjetska savjest mora vidjeti stradanja djece

Svoje obraćanje premijer Erdogan je počeo osvrtom na probleme današnjeg iskorištavanja i eksploatacije pojedinih zemalja koje se naglo bogate zagađujući okolinu i ugrožavajući ljude koji su stvarni vlasnici eksploatisanih prirodnih dobara, a u stvarnosti žive u nečovječnim uslovima.

“Proces globalizacije uključuje i odgovornosti savjesnog ponašanja. Taj proces nas obavezuje da vidimo i tuđe probleme i da ih riješimo. Globalizacija svijeta nikako nije proces u kojem se dozvoljava nesavjesno djelovanje bilo koga“, poručio je Erdogan napominjući da se svi oni koji zatvaraju oči pred izvještajima o stradanjima djece u svijetu ne mogu nikako amnestirati od odgovornosti.

“Smatrati da je prosperitet i razvoj isključivo pravo pojedinih zemalja nije ništa drugo nego predznak katastrofe u toj zemlji. Krajnje je vrijeme da svi oni koji se navodno brinu o sprječavanju izumiranja foka i brinu brigu o kišnim šumama, počnu brinuti i o djeci koja ginu u Kabulu, Gazi, Mogadišu, Bagdadu, Hami i Homsu i da osjete njihovu patnju i bol. To je činjenica koje današnji svijet mora postati svjestan, jer sva djeca koja stradaju u gradovima širom Sirije su djeca svijeta i svaki čovjek to mora vidjeti kao vlastiti problem i odgovornost“, rekao je Erdogan.

Po završetku obraćanja premijer Erdogan je upitan za mišljenje u vezi sa ruskim prijedlogom da poveća broj svojih posmatraća u Siriji, što je Erdogan ocjenio kao pozitivnu odluku ali da broj posmatrača u Siriji mora drastično da se poveća i dosegne brojku od nekoliko hiljada kako bi se moglo nadgledati cijelo područje ove zemlje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.