Tajne modelinga: Najgore prolaze djevojke iz istočne Evrope

Dok na modnim pistama u Pariza, New Yorka, Milana nose najskuplju odjeću, izgleda da manekenke žive na rubu egzistencije. Iza svih putovanja, glamura i blještavila krije se tajna da mnoge manekenke zarađuju nedovoljno i da su dugovima vezane za agenciju.

Manekenka koja se fotografisala za časopis „Vogue“ i noslila revije za „Pradu“ i druge poznate brendove,odlučila je progovoriti o tome kako je u stavri biti model. 26-godišnja Klara kazala je kako ova industrija želi raditi samo sa poznatim djevojkama.

Mnogi modeli su upali u zamke jer su pod ugovotima s agencijama u New Yorku i Parizu, a često im se plaća u odjeći i torbicama, dok fotografisanja za časopise gotovo uvijek neplaćena.

Novoosnovana grupa „Model Law“, koja pomaže manekenkama da se izbore za svoja prava tvrde kako su dugovanja veći tabu od seksualnog uznemiravanja.

Klara je kazala kako je u toku prve Pariske sedmice mode od agencije dobila automobil kako ne bi kasnila na kastinge. Kasnije je shvatila kako plaća vozača 300 eura dnevno, a potpisani ugovor s agencijom do kraja nedjelje doveo je do dugovanja od 3000 eura. Samo stan su joj naplaćivali 50 eura dnevno, iako je imala u stanu još tri osobe. Dugovi su se povećali i kada je bila bolesna, a nakon jedne revije koja je placena 1100 eura, na kraju joj je ostalo 400 da bi joj agencija i to oduzela zbog dugovanja.

Manekenke tvrde kako se osjećaju kao u dužničkom ropstvu, te da im agencije uzimaju najveći dio zarade. Najranjivije su djevojke iz Brazila i istočne Evrope, koje trenutno dominiraju na kastinzima. Manekenke koje se nalaze pod dugovanjima, obično se odlučuju da izlaze samo s bogatim muškarcima da bi je mogli izdrzavati.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook