Tadićeva posjeta Kosovu vjerskog karaktera

Vlada Kosova je saopštila da je preko kancelarija Evropske Komisije u Beogradu i Prištini dobila zahtijev srpskog predsjednika da posjeti Kosovo.

Zamjenik Kosovskog premijera, Hajredin Kuçi, izjavio je da je posjeta Tadića i još nekoliko ostlaih zvaničnika isključivo vjerskog karaktera.

“Jedan od naših zahtjeva je da se ova posjeta tretira vjerskom, i da nema politički karakter. Mi znamo da on može da uradi ustupke, ali dobili smo međunarodne garancije u vezi sa tim kao i da mu je naša poruka prenijeta”, kazao je Kuçi.

Tadić je u prošlosti, u nekoliko navrata, vjerske posete Kosovu iskoristio i za političke izjave, na šta su mu zamjerale kosovske institucije.

Politički analitičar Behlul Beqaj smatra da iako vjerskog karaktera, Tadićeva posjeta ima političke konotacije, međutim to se ne treba negativno ocjenjivati.

“To se može ocjeniti kao pozitivno u smislu interesovanja da se omogući komunikacija prvenstveno sa ovdašnjim Srbima, kao i da se upozna sa situacijom na Kosovu. Ovaj dolazak ubuduće se može koristiti kao normalna komunikacija koja će se proširiti i za druge ciljeve. U ovom kontekstu dolazak predsjednika Srbije na Kosovu može biti početak prekretnice i za eventualnu mogućnost da se naši visoki zvaničnici uskoro kreću po Beogradu kako se kreće predsjednik Srbije ili ostali zvaničnici na Kosovu. Mislim da je to normalan proces na kome treba svi da rade. U ovom pogledu ne vidim da je neka prepreka da se politizira ova situacija. Naprotiv, mislim da se to treba pozitivno prihvatiti”, kazao je Beqaj.

Plan objezbeđenja Tadićeve posjete jos uvek nije potvrđen s obzirom da je Policija Kosova u iščekivanju zvaničnog Vladinog odobrenja posjete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.