TEŠKO OBOLJENJE, A VEĆINA NE OBRAĆA PAŽNJU: Jedan simptom oštećenja jetre može da se vidi na glavi

Svaki problem s jetrom može da bude opasan, jer ovaj organ ima važnu ulogu u našem telu.

 
 

Jetra svakodnevno obavlja brojne funkcije u telu, pa je važno voditi računa o njoj. Jedan od znakova da je jetra oštećena možete otkriti dok se češljate.

 

Kada se češljate, obratite pažnju na količinu kose koja vam opadne tom prilikom. Britanska Nacionalna zdravstvena služba navodi da je to jedan od znakova upozorenja da postoji problem s jetrom. Bolest masne jetre jedno je od stanja koje može uzrokovati ozbiljno oštećenje jetre. U početnim stadijumima često se ne manifestuje nikakvim simptomima i može godinama proći nezapaženo. Međutim, što duže ne primećujete stanje, jetra postaje sve oštećenija.

 

Simptomi masne jetre

Četvrti i poslednji stadijum bolesti masne jetre poznat je kao ciroza. Ona se javlja nakon godina upale i uzrokuje pojavu ožiljaka na jetri. Ciroza može uzrokovati širok raspon simptoma, a opadanje kose jedan je od njih.

Ostali znakovi ciroze jetre uključuju umor i slabost, osetljivost ili bol u području jetre, vidljive sitne kapilare na koži iznad struka, svrab, gubitak apetita i težine, mučninu i povraćanje, navodi Britanska Nacionalna zdravstvena služba, a prenosi „Miror“.

Javljaju se i česta krvarenja iz nosa, modrice po telu, žutica, napadi drhtanja i vrućine, kao i oticanje nogu, zglobova i stopala zbog nakupljanja tečnosti. Prisutna je i nesanica, loše pamćenje i poteškoće s koncentracijom. To je poznato kao encefalopatija i događa se kada toksini utiču na mozak jer jetra ne može da ih ukloni iz tela, navodi Britanska Nacionalna zdravstvena služba.

preuzeto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.