Tetka Zilha: Za dijabetičare pripremim crni hljeb, povrće, piletinu i voće

Narodna kuhinja Stari Grad Sarajevo od početka ove godine uvela je i program za dijabetičare.

– Zimska hrana je jaka, s dosta mesa i dijabetičari ne mogu jesti tu hranu. Na osnovu svog iskustva kao kuhar, a i dijabetičar sam, znam šta znači hrana za te korisnike – kaže za Fenu Zilha Šeta, poznatija kao tetka Zilha, koja je dugi niz godina na čelu ove kuhinje.

Ističe da su napravili program za dijabetičare kojima treba dosta mahunarki, buranije, graška, voća, prase, piletine, kupusa, paprika, prokula, mladog sira…

– Za dijabetičare pripremim crni hljeb, povrće, piletinu, voće… Moći ću 50 korisnika dijabetičara opremiti do šestog mjeseca, ako se bude javilo toliko. Jedini uvjet je da su na inzulinu i da im penzija ne prelazi 300 KM – navodi tetka Zilha.

Kaže da će u narednom periodu predložiti Udruženju dijabetičara da njihovi predstavnici jednom mjesečno održe predavanje.

Narodna kuhinja Stari Grad, koja je osnovana u martu 1992. godine s ciljem pomoći najugroženijem stanovništvu Kantonu Sarajevo, trenutno ima više od 1.200 korisnika, za koje uposlenici ove Kuhinje svakodnevno spremaju ukusne i tople obroke, trudeći se da oni budu što kvalitetniji i raznovrsniji.

Korisnicima kuhinje koji ne mogu doći po obrok, posebno u ovim zimskim danima, hranu na kućnu adresu nose volonteri, koji pomažu i u samoj kuhinji.

– Najvažnije mi je da pomoć ipak dobije onaj ko treba. Pored 1.200 korisnika i paketa koje spremamo, bojim se da ne ostane neko kome je pomoć potrebna – ističe tetka Zilha.

Po njenim riječima, Narodnoj kuhinji Stari Grad pomažu mnogi – institucije, organizacije, firme, pojedinci, a navodi i dobru saradnju s nadležnim kantonalnim institucijama.

Pored svakodnevnih obroka koje spremaju u Narodnoj kuhinji Stari Grad ne izostanu ni, kako kaže tetka Zilha, hedije koje se dijele korisnicima uz vjerske praznike. Tako je bilo i sada, za pravoslavni Božić.

– Imamo odličnu saradanju s „Dobrotvorom“ kao i sa Srpskim građanskim vijećem. Kako mi njima pomognemo, oni su izrazili želju da za našu kuhinju kupe voća, povrća i brašna. Predstavnici „Dobrotvora“ su došli i pitali me šta treba ovih dana, da uz ove praznike i oni od sebe nešto učine za našu kuhinju – kaže tetka Zilha.

Na kraju razgovora ističe da joj je želja da uspostavi kontakt s nadležnima i da vidi šta Kuhinja sa svojim prijateljima može uraditi za Roditeljsku kuću u kojoj borave bolesna djeca i njihovi roditelji.

– Prioritet mi je taj program, da pokušam to riješiti u januaru. To sam sebi stavila kao zadatak – navodi tetka Zilha.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook