Težak gubitak za Angelu Merkel

Njemačka ministrica obrazovanja je podnijela ostavku nakon što joj je njezino matično sveučilište oduzelo doktorsku titulu jer smatra da je namjerno varala i prepisivala. Bilo je to neizbježno, smatra komentatorica DW-a.

Na kraju Annetti Schavan nije ništa pomoglo – ni prijateljstvo s Angelom Merkel, ni izrazi simpatije šefa (najvećeg političkog rivala) Socijaldemokratske stranke, niti velika podrška konzervativnih krugova obrazovnog sustava. Savezna Republika Njemačka nije banana-republika, znanstveni standardi važe za sve, pa i za mlade studentice koje s 24 godine imaju ambiciju doktorirati s radom koji je za njih još preveliki zalogaj. Ministrica znanosti koja je u sporu s jednim sveučilištem, koja diže tužbu protiv odluke njegovih profesora i koja mobilizira znanstveni establišment za svoje privatne svrhe – ne može vjerodostojno zastupati slobodu i neovisnost znanosti.

Potresena Angela Merkel

Tako njezinoj prijateljici, saveznoj kancelarki, nije preostalo ništa drugo već prihvatiti ponuđenu joj ostavku. Vrlo teška srca, kako je rekla. Vrlo iscrpno i neuobičajeno toplo se zahvalila Annetti Schavan za njezine zasluge na području znanosti i obrazovanja u Njemačkoj. Sasvim drukčije nego u slučaju bivšeg ministra za okoliš Norberta Röttgena, kojega je Merkel nakon izgubljenih izbora u Sjevernom Porajnju i Vestfaliji hladno maknula, ovoga puta je pokazala da ju je ova odluka osobno pogodila.

Nije ni čudo jer je ostavka Schavanice za Angelu Merkel težak gubitak. Njome ona u svom kabinetu gubi važan stup potpore i vrlo blisku suradnicu. Spoticanje Annette Schavan preko plagijatske afere pokazuje, međutim, i da Angela Merkel baš nema “sretnu ruku” s izborom personala. I njezina dvojica ministara obrane Jung i zu Guttenberg morali su podnijeti ostavku zbog optužbi da su lagali. Predsjednici Wulff i Köhler svojim su prijevremenim povlačenjima s te dužnosti nanijeli veliku štetu njezinom ugledu. A u slučaju Schavan očito nije samo doktorska radnja (bivše) ministrice bila precijenjena, nego i njezino političko djelovanje. Njoj je doduše iskazano priznanje brojnim počasnim doktorskim titulama i honorarnom profesurom na Slobodnom sveučilištu u Berlinu, ali loša situacija na njemačkim sveučilištima na kojima bi slabo plaćeni profesori trebali prenijeti znanje studentima izmučenima stresom i nedostatkom vremena pjevaju drugu pjesmu.

Osam mjeseci prije parlamentarnih izbora Angela Merkel i njezina vlada ne daju baš dobru sliku. Nepomirljivo zavađena koalicija, malo uvjerljivih ministara, malo opipljivih uspjeha – to je rezime ove vlade nakon tri i pol godine mandata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.