Thaçi: Neće biti promjene granica

Thaçi je posle ovonedeljnih razgovora s američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton i potpredsjednikom Džozefom Bajdenom u izjavi za agenciju AP odbacio pozive da Priština da veću autonomiju srpskoj zajednici na sjeveru Kosova.

“Neće biti promjene granica”, poručio je Thaçi.

On je rekao da bi voleo da kosovska granica bude otvorena i odbacio zamisao o razmjeni teritorija sa Srbijom.

Bela kuća je saopštila da je Bajden juče čestitao Thaçiju na ostvarenom napretku u dijalogu Priština-Beograd i početak izrade studije izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-Kosovo.

“SAD snažno podržavaju dijalog i očekuju da će u potpunosti biti sprovedeni sporazumi koje su postigli Kosovo i Srbija, što će koristiti narodima obe zemlje”, navodi se u saopštenju.

Bajden je ponovio podršku SAD suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova, dok je Thaçi izneo uvjeravanja da je privržen izgradnji regiona s dobrosusjedskim odnosima i sprovođenju potrebnih demokratskih i ekonomskih reformi, saopštila je Bela kuća.

Thaçi u višednevnoj posjeti SAD predvodi delegaciju Prištine u kojoj se nalaze i ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj i ministarka za evropsku integraciju Vljora Čitaku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.