Tinejdžer osmislio je uređaj koji čisti okeane od smeća! (FOTO)

Holandski tinejdžer Boyan Slat osmislio je uređaj za koj tvrdi da bi u samo pet godina mogao da očisti oko 20 milijardi tona plastičnog otpada koji se nalazi u svjetskim okeanima.

Revolucionarni izum ovog devetnaestogodišnjeg studenta aeronautike na holandskom Univerzitetu TU Delft, sastoji se od niza pokretnih barijera i platformi u kojima bi se smeće sakupljalo dok bi ribe i planktoni mogli nesmetano prolaziti kroz sistem.

Platforme bi bile samoodržive, a napajale bi se kombinacijom sunčeve energije i morske struje. Mladi student vjeruje kako bi izum nakon pokretanja mogao znatno da smanji količinu otpada u okeanima za samo pet godina.

Milioni tona plastičnog otpada svake godine ubijaju milione morskih životinja, a dodatna su opasnost i štetne alge i zagađenje.

Riječ je o studentskom radu na temu sanacije “plutajućih ostrva smeća”. Ipak, u ovoj je fazi riječ o konceptu, ali Slat je pokrenuo neprofitabilnu fondaciju The Ocean Cleanup za prikupljanje sredstava za dovršavanje studije izvodljivosti. Ako uspije, mladi student tvrdi da bi ovaj projekat reciklaže mogao da ostvari 500 miliona dolara zarade za samo godinu dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.