Tomislav Nikolić: Paralelne institucije prestaju da postoje

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da rješenjem iz Rezolucije srpskog parlamenta o Kosovu  paralelne institucije prestaju da postoje, a nastaju kosovske koje vode Srbi i dodao da je cilj Srbije da dobije datum za početak pregovora, a da se ne ponizi i ne odrekne svog suvereniteta, prenose agencije.

Nikolić je na TV Prva odgovarajući na pitanje da li dolazi do legalizacije paralelnih insitucija na sjeveru Kosova , objasnio da je u pitanju stvaranje novih kosovskih institucija kojima upravljaju Srbi.

“To je stvaranje novih kosovskih institucija, ali segmenta institucija koje bi vodili Srbi. I tu prestaju paralelne insitucije. Ako kažu da je Srbija regulisala školstvo, zdravstvo i ako kažu da imamo sud u Mitrovici i da imamo neke policijske snage na sjeveru Kosova, odjednom ovim našim predlogom – koji mora da se reši kroz ustav Kosova, ali, ne zaboravite, i kroz Ustav Srbije – srpske institucije postaju kosovske institucije i njima upravljaju Srbi”, objasnio je predsjednik Srbije.

Odustali smo, kako je dodao, od toga da mi regulišemo zdravstvo u srpskoj nacionalnoj zajednici, ali, rekao je , ukoliko Srbi mogu sami da se organizuju i “mi po Rezoluciji imamo pravo da pomognemo – ako nema dovoljno prihoda ili kadrova – praktično je omogućeno da delujemo na toj teritoriji kao da je potpuno pod kontrolom Beograda, a nije”.

Upitan čemu je usmjerena živa diplomatska aktivnost Beograda, Nikolić je odgovorio da je cilj da “uradimo sve što jedna normalna država treba i mora da uradi da bi dovela do mira i blagostanja na delu svoje teritorije”.

“Cilj je da dobijemo datum za početak pregovora sa EU, a da zbog toga ne moramo da se ponizimo, ni da ponizimo građane, ni da odustanemo od suverenitea”, kazao je Nikolić.

Na pitanje šta znači izjava kosovskog premijera Hashima Thaçija da neće nametati rukovodstvo sjeveru Kosova, Nikolić je rekao da pretpostavlja da se time “želi da Srbija zaboravi da ima Srba i južno od Ibra i da se eventualno utiče na političke lidere na severu da osete neku sebičnost i počnu da rešavaju samo svoje probleme”.

On je rekao da se prvi put ne govori da je sjever teritorija na kojoj treba uletjeti silom i osiguraiti bezbjednost, vladavinu prava i istjerati srpske paralelne institucije.

“Pretpostavljam, ali još nisam dobio nikakvih dokaza za to, oni žele da ono što je Rezolucijom doneto, prebace samo severno od Ibra, da mi zaboravimo da tamo južno od Ibra živi mnogo više Srba i da eventualno dobiju podršku među političkim vođama sa severa koji bi možda mogli da osete neku sebičnost i počnu da rešavaju samo svoj problem”, ocijenio je Nikolić.

On je, međutim, poručio da na njemu kao predsjedniku nije da rješava pojednačno i parcijalno i da dijeli, već da “pokuša da reši ceo problem Kosova”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.