Tornada napala Alabamu, dve žrtve

“Pričinjena je znatna šteta na objektima, a srušeni su i mnogi dalekovodi”, rekao je predstavnik lokalne policije Džef Bridžis.Veći dio regiona još se oporavlja od nevremena 27. aprila 2011. godine, kada je oko 240 tornada pogodilo Alabamu, pri čemu je poginulo više od 200 ljudi, a pričinjena znatna materijalna šteta.Majk Kalamura, star 51 godinu, još je u šoku nekoliko sati pošto je tornado danas odneo krov njegove kuće u mjestu Trasvil i oborio većinu drveća oko kuće.

“Samo sam stavio dušek preko glave i molio se”, rekao je Kalamura. Njegov susjed Rik Saton pokupio je najvrijednije stvari i sa ženom i 22-godišnjim sinom sklonio se u podrum kad je čuo zvuk sirene koja je upozorila na tornado.”Sve je bilo gotovo za 20 sekundi. Kada sam izašao, kuća je bila na mijestu, ali bez krova, a i prozori su bili razvaljeni. Drveće je palo i na kuću i na automobil”, požalio se on.

Ipak, može se reći da je imao sreće – desetak obližnjih kuća potpuno je sravnjeno sa zemljom, prenio je AFP.
Guverner Alabame Robert Bentli upozorio je građane da poštuju uputstva i da na vrijeme zaštite svoje porodice, nekretnine i biznis.Policija u okrugu Džeferson saopštila je da su u nevrijemenu poginuli jedan 16-godišnjak iz mjesta Klej i jedan 82-godišnjak iz Ouk Grova u predgrađu Birmingema, kada je tornado prošao preko njihovih kuća. Policija je navela da trenutno odgovara na pozive ljudi koji su ostali zarobljeni u svojim kućama na tri lokacije u Birmingemu.

Državna elektrokompanija je saopštila da je 36.000 potrošača ostalo bez struje širom Alabame, uglavnom u oblasti Birmingema koji ima milion stanovnika. Škole u okrugu Džeferson, gdje se nalazi Birmingem, danas su bile zatvorene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.