Tramp: Demonstrante će dočekati “najopasniji psi” ako prijeđu ogradu Bijele kuće

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je rekao demonstrantima da bi smrt Afroamerikanca koji je umro nakon što mu je bijeli policajac vrat prikliještio koljenom, mogla biti “dočekana s najopasnijim psima i najopasnijim oružjem koje sam vidio” ako prijeđu ogradu Bijele kuće.

U nizu objava na Twitteru Trump je također izgleda pozvao svoje pristaše da se okupe ispred zgrade izvršene vlasti, rekavši, “VEČERAS JE, KOLIKO ČUJEM, MAGA VEČER U BIJELOJ KUĆI???”. MAGA je skraćenica Trumpova slogana: “Make America Great Again”, odnosno “Učinimo Ameriku ponovno velikom”.

Kasnije je rekao da ne zna hoće li njegove pristaše doći.

Smrt Georgea Floyda koja se dogodila u ponedjeljak u Minneapolisu pokrenula je proteste, neke od njih nasilne, u mnogim gradovima širom zemlje, uključujući i one u Washingtonu u petak.

Bijela kuća je bila privremeno zatvorena dok su se stotine ljudi tokom podneva okupljale preko puta na trgu Lafayette.

Nakon što su otišli u protestnoj povorci, demonstranti su se kasnije opet okupili, a video snimke su pokazale naguravanje između policajaca i demonstranata a koji su se razišli u subotu rano ujutro.

Trump je pohvalio pripadnike američke tajne službe koji čuvaju Bijelu kuću rekavši da su bili “vrlo hladnokrvni”. “Bio sam unutra, pratio svaki pokret, i nisam se mogao osjećati sigurnije.”

“Velika gomila, profesionalno organizirana, no nitko nije došao blizu ograde. Da jesu, bili bi dočekani s najopasnijim psima i najopasniim oružjem”, rekao je. “Mnogi tajni agenti samo čekaju taj korak.”

Trump je optužio gradonačelnicu Washington D.C.-a, Muriel Bowser, zato što je odbila poslati policiju koja bi pomogla tajnim službama, iako je Washington Post izvijestio da su gradski policajci pomogli kontrolirati kasnije okupljanje.

Ured gradonačelnice i policije Washington D.C.-a nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

U petak, nakon upozorenja i osude demokrata, Trump je s Twittera povukao komentar da “pljačka vodi ubistvu” sugerirajući da bi se moglo pucati na demonstrante koji su krenuli pljačkati.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana