Tri godine zatvora naučniku koji je stvorio prve “genetski modificirane” bebe

Kineski naučnik koji je lani šokirao svijet stvaranjem prvih “genetski modificiranih” beba, osuđen je u ponedjeljak na tri godine zatvora zbog nezakonite medicinske prakse, javlja agencija Xinhua.

Naučnik He Jiankui objavio je u novembru 2018. da je metodom prepravljanja genoma poznatom kao CRISPR-Cas9 u postupku medicinski pomognute oplodnje uspio stvoriti genetski modificirane djevojčice tako da se u budućnosti ne zaraze virusom HIV-a kojim je zaražen njihov otac.

Tada vanjski profesor na Južnom univerzitetu za nauku i tehnologiju u Shenzhenu, profesor je zgrozio naučne krugove, a kineska vlada naredila je obustavu istraživanja i otvorila istragu.

He je osuđen na sudu u Schenzhenu jer je “protuzakonito provodio postupak genetske manipulacije embrija u reproduktivne svrhe”, objavila je službena kineska agencija.

Zhang Renli i Qin Jinzhou, suradnici doktora Hea, koji su radili na dvije neimenovane medicinske ustanove, osuđeni su na blaže kazne.

“U želji za slavom i bogatstvom oni su svjesno prekršili nacionalne zakone u području naučnog istraživanja i medicinskog postupka”, navodi sud i dodaje “prekršili su granicu etike u naučnom istraživanju i medicinsku etiku”.

Ukupno tri genetski modificirane bebe rođene su kao rezultat tih istraživanja, dodaje Xinhua.

Kineske vlasti potvrdile su u januaru 2019. da i druga žena nosi dijete s modificiranim RNA, osim dvije blizanke, no rođenje tog djeteta nije potvrđeno, piše agencija AFP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.