Tri razloga zašto ste stalno gladni

Jeli ste prije nekoliko minuta i već osjećate glad? Prepuštanje porivu da opet jedete može loše utjecati ne samo na vašu liniju nego i na vaše zdravlje, posebno ako u tim trenucima birate nezdravu hranu. Kada budete svjesni razloga, moći ćete poduzeti potrebne korake da ih riješite.

1. Izbjegavate zeleno povrće – Zeleno povrće nije dio vaših obroka? Onda nemojte biti iznenađeni ako jedete 10 puta dnevno. Zeleno povrće bogato je vlaknima, a nedostatak vlakana može uzrokovati pretjeranu glad. Konzumiranje hrane bogate vlaknima “ubit” će glad, ali i pomoći vam ako imate problema s probavom, povišenim šećerom, krvnim pritiskom i holesterolom.

2. Ne konzumirate dovoljno proteina – Osim što je konzumiranje proteina dobro za izgradnju mišića, proteini su idealni i za one koji pokušavaju smanjiti unos hrane kako bi izgubili suvišne kilograme. Proteini se sporije razgrađuju i zato vas duže drže sitima, zbog čega je bitno jesti ih u dovoljnim količinama. Ako ne jedete meso, ne trebate se brinuti o unosu proteina jer ih možete dobiti iz biljaka kao što su grah, grašak, orašasti plodovi i sjemenke.

3. Brzo jedenje – Iako se čini da ljudi brzim obrokom za vrijeme obavljanja posla štede na vremenu, ono nije zdravo. Kada osoba jede brzo, signal da je ona sita koji želudac šalje ostatku organizma nema dosta vremena da počne djelovati, sprječavajući tako osjećaj zasićenosti. Istraživanja su dokazala da osobe koje duže žvaču hranu ostaju site duže.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook