Troje mrtvih nakon napada u Bostonu, uhapšen Saudijac

Na maratonu u Bostonu u ponedjeljak su poginule najmanje tri osobe i više od 150 povrijeđeno u dva bombaška teroristička napada, za koje do sada niko nije preuzeo odgovornost.

Američki mediji su javili da je veliki broj ljudi u bolnicama gdje im se pruža pomoć nakon povreda nastalih u eksplozijama, a 15 osoba se nalazi u kritičnom stanju. Za sada se samo zna da je među nastradalima jedan osmogodišnji dječak.

Fox News je prenio da je u jednoj od bostonskih bolnica izvršeno više amputacija građanima koji su povrijeđeni u napadu.

Iako još uvijek nema naznaka ko je izvršio napad, američki predsjednik Barack Obama je poručio da  će oni koji su to uradili “osjetiti punu snagu pravde”.

Televizije u SAD-u javljaju da je jedan dvadesetogodišnji Saudijac zadržan kao “osoba od interesa”, ali nije zvanično osumnjičen za napad, prenosi agencija Tanjug.

Takođe, CNN navodi da je na periferiji Bostona izvršen pretres jednog stana, međutim u ovom trenutku nije poznato da li je to stan privedenog državljanina Saudijske Arabije koji se u SAD-u nalazi na osnovu studentske vize.

Iako predsjednik SAD-a Obama nije pominjao termin “teroristički napad”, američki Federalni istražni biro (FBI) tretira eksplozije u Bostonu kao terorističke napade, javio je CNN, pozivajući se na neimenovane izvore iz Biroa.

Nakon eksplozije na maratonu, u Bostonu je izbio i požar u muzeju i biblioteci JFK, gdje nije bilo povrijeđenih. U prvi mah se mislilo da je to bila treća eksplozija, ali je kasnije CNN, pozivajući se na policijski izvor, javio da je u biblioteci izbio požar i da nije bila meta bombaškog napada.

Mjere sigurnosti su od sinoć pojačane u New Yorku, Washingtonu, San Dijegu, Atlanti i Las Vegasu.

Pakistanski talibani, povezani s neuspjelim napadom automobilom bombom na Times Square u maju 2010. godine, negirali su u utorak bilo kakvu umiješanost u dvije eksplozije koje su se dogodile u ponedjeljak za vrijeme maratona u Bostonu.

– Mi smo za napade na SAD i njegove saveznike, ali nismo umiješani u ovaj napad – izjavio je agenciji AFP Ehsnulah Ehsan, glasnogovornik Pakistanskog talibanskog pokreta (TTP).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.