Trojica Srba osuđena zbog martovskog nasilja 2008.

Međunarodno sudsko vijeće Osnovnog suda u Mitrovici, kojim je predsjedavala sudija Euleksa Katja Dominik, izreklo je danas zatvorske kazne trojici, od šestorice Srba, zbog učešća u martovskom nasilju 2008. godine u Mitrovici.

Marjan Ilinčić (63) osuđen je na 20 mjeseci zatvora, Dragan Milojević (27) na 18 mjeseci zatvora, Zoran Čavić (47) na devet mjeseci, uslovno godinu dana, dok su preostala trojica Mitrovčana oslobođena optužbi. Osudjeni će morati da plate i troškove krivičng postupka u visini od po 500 evra. Branioci trojice osudjenih Srba su najavili da će podnijeti žalbe. Šestorici Mitrovčana stavljalo se na teret više od 20 krivičnih djela.Kosovski Srbi su jutros, prije sedam sati, blokirali ulaz u zgradu Osnovnog suda u sjevernom dijelu Mitrovice gdje je danas trebalo da bude donijeta presuda šestorici Srba osumnjičenih za martovske nerede u tom gradu 2008.

Oslobođeni su Miodrag Ralić (54), Nebojša Jović (48) i Avni Krasniqi (39).

Srbi koji su od jutros držali u blokadi sud u Mitrovici deblokorali su prilaze sudu.

Jake snage Euleksa koje su prije 7.00 sati stigle ispred zgrade suda nisu mogle da uđu u sud jer su Srbi to onemogućili.

Oni su se nakon kraćeg zadržavanja okrenuli i vratili nazad u pravcu iz kog su došli.

U gradu su se čule sirene za uzbunu, koje su bile svojevrsni poziv građanima na okupljanje, a obe kapije vode prema Osnovnom sudu u Mitrovici blokirane su teškom mehanizacijom, jednim bagerom i sa nekoliko kamiona, koji su preprečeni na putu.

Šestorici Mitrovčana: Marjanu Ilinčiću, Zoranu Ccaviću, Draganu Milojeviću, Miodragu Raliću, Avniju Krasniqiju i Nebojši Joviću, osumnjičenim za učešće u martovskim neredima 2008. godine, stavlja se na teret više od 20 krivičnih djela.

Osumnjičeni se terete za nelegalno zauzimanje suda koji se nalazi u sjevernom djelu Mitrovice, poziv na otpor, ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, učestvovanje u masi koja vrši krivično djelo, ugrožavanje Ujedinjenih nacija i pridruženog osoblja.

Ovim osobama se na teret stavlja i oštećenje pokretne imovine, raspirivanje nacionalne, rasne, vjerske ili etničke mržnje, razdora ili netrpeljivosti, i za učešće u grupi koja je ometala službena lica u vršenju službene dužnosti.

Slučaj je povezan sa martovskim neredima u Mitrovici iz 2008. godine. Tada je došlo do zatvaranja suda nakon što su se sukobile jedinice medjunarodnih snaga i Srba.

Tokom incidenata koji su uslijedili poginuo je jedan ukrajinski policajac, povrijeđena su 64 policajca UNMIK-a, 24 pripadnika Kfora i oko stotinu srpskih demonstranata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.