Tuča u Parlamentu Turske tokom debate o Islamskim školama

Prijedlog zakona o reformi obrazovanja produžava obavezno obrazovanje sa osam na 12 godina i omogućava djeci da već sa 10 godina upišu posebne škole.

Vladajuća AK partija smatra da će ovim zakonom djeca ostajati duže u školi, ali sekularni Turci to vide kao širi plan za povećanje uticaja religije.

Debata i tuča u parlamentu uslijedila je dan nakon protesta kada je policija upotrijebila vodene topove i suzavac da rastjera demonstrante u prijestonici Ankari.

Parlament je usvojio zakon, a od 550 poslanika 295 je podržalo prijedlog, dok je  91 bio protiv. Ovaj zakon zamijenio je onaj iz 1997. godine, čije je usvajanje isposlovala vojska, kojim je bilo zabranjeno da djeca mlađa od 15 godina pohađaju religijske škole.

Glavna turska sekularna opoziciona Narodna republikanska partija optužila je premijera Redžepa Tajipa Erdogana da želi da se ovim zakonom osveti i da želi da “vaspita religijsku omladinu”.

Erdogan je odbacio tvrdnje da želi da nametne islamske vrijednosti svojim sunarodnicima. On je rekao da je posvećen sekularizmu, ali ne na štetu Turaka koji žele otvorenije da izraze svoja religijska uvjerenja.On je dodao da je usvajanje zakona pobjeda za demokratiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.