Turkish Airlines naručio 117 Airbusovih aviona

U Istanbulu je u srijedu potpisan ugovor između turske aviokompanije Turkish Airlines (THY) i evropskog proizvođača putničkih aviona Airbusa, kojim se THY obavezuje na kupnju 117 Airbusovih aviona.

Turski ministar finansija Mehmet Simsek, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, izjavio je da će saradnja između THY-a i Airbusa, pored razvoja turskog civilnog zrakoplovstva, isto tako doprinijeti i razvoju tehnologije zrakoplovstva.

Naglasivši da između uspjeha Turske i kompanije Turkish Airlinesa postoji paralela, Simsek je rekao da je THY donio sve strateške odluke do 2020. godine, kada je u pitanju narudžba aviona.

” Turska ima veoma jasne ciljeve u periodu do 2023. godine. U okviru tih ciljeva kroz mnoge reforme Turska ide dalje. THY je prije deset godina bio kompanija koja je radila samo letove unutar zemlje. Turkish Airlines je danas jedna uspješna priča”, rekao je Simsek, prenosi Al Jazeera.

On je također dodao da se u sljedećih deset godina može očekivati još veći rast te aviokompanije, naglasivši da će uspjeh Turkish Airlinesa pozitivno djelovati i na ostale aviokampanije.

Prema potpisanom ugovoru, Airbus će do 2020. godine, turskoj aviokompaniji isporučiti 25 aviona A321, četiri A320 NEO, 53 A321 NEO i 35 aviona tipa A321 NEO.

Turkish Airlines će sa 117 novih aviona, čije će uključivanje u flotu početi nakon 2015. godine, uključujući i teretne avione, do kraja 2020. godine imati ukupno 375 aviona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.