Turska jedan od najvećih partnera na kosovskom tržištu

Na kosovskom tržištu posluje 725 kompanija iz Turske u oblastima energetike, telekomunikacija, bankarstva, obrazovanja, tekstila i zdravstva, sa kapitalom od oko 1,2 milijarde evra, prema zvaničnim podacima Ministarstva trgovine i industrije Vlade Kosova, piše Koha.

Turska je i dalje jedan od najvećih trgovinskih partnera i jedna od tri države sa najvećim prisustvom direktnih investicija na Kosovu, posle Nemačke i Švajcarske.

Prema Kosovsko-turskoj privrednoj komori, investicije zvanične Ankare na Kosovu od 2009. do 2019. Iznosile su oko 450 miliona evra. Sektor energetike čini 31 odsto svih investicija, a prate ga finansijski i transportni sektor, navodi se u odgovoru te komore za Radio Slobodna Evropa.

Pored direktnih investicija, zvanična Priština i Ankara takođe imaju trgovinske razmene.

Samo prošle godine uvoz robe iz Turske na Kosovo dostigao je vrednost od 431 milion evra, a od januara do jula ove godine Turska je na Kosovo uvezla robe u vrednosti od 220 miliona evra.

Izvoz proizvoda sa oznakom „Made in Kosovo“ u Tursku prošle godine iznosio je 8 miliona evra, dok je tokom ove godine izvezeno robe u vrednosti od 6 miliona evra.

Kosovo i Turska su 2013. godine potpisali trgovinski sporazum koji predviđa ukidanje carina na veliki broj proizvoda, uglavnom industrijskih.

Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TASK) deluje na Kosovu od 2004. godine.

Od tada Agencija je realizovalo stotine različitih projekata, poput izgradnje parkova, izgradnje medicinskih ustanova, obnovila je veliki broj džamija, ali je takođe uložila i u izgradnju novih džamija širom Kosova.

Predstavnici Agencije na Kosovu do objavljivanja ovog teksta nisu dali nikakav odgovor Radiju Slobodna Evropa kolika je ukupna suma za projekte koji se sprovode na Kosovu.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana