Turska prijeti Assadu ako ne prekine nasilje

U Turskoj se strahuje da će se problemi s izbjeglicama još više zaoštriti ako se u susjednoj državi nastave borbe između snaga režima i pobunjenika.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan je zaprijetio poduzimanjem mjera ako zvanični Damask ne prekine nasilje do zadanog roka, no nije precizirao koje bi mjere Turska preduzela.

Kina je zatražila od obje strane u Siriji da poštuju preuzetu obavezu o prekidu vatre, nakon što je režim u Damasku saopćio kako želi garancije naoružanih pobunjenika da će prestati s borbama prije nego povuče vojsku iz uporišta demostracija i pobune.

Prema mirovnom dogovoru, koji je postigao posebni izaslanik UN-a i Arapske lige Kofi Annan, sirijska vojska bi se do utorka trebala povući iz gradova u kojima su izbili sukobi, a u sljedećih 48 sati vatra bi trebala biti u potpunosti prekinuta.

Međutim, Damask je nakon toga saopćio da će poštovati taj dogovor ako pobunjenici daju pismene garancije da će prestati s borbama, što je komandant pobunjenih snaga, Rijad al-Asad, odbio.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Liu Weimin, pozvao je obje strane u krvavom jednogodišnjem sukobu na poštivanje obaveza, dodavši kako međunarodna zajednica treba „biti strpljiva“ i Annanu dati više vremena.

Detalji plana

Plan poziva na prekid svih oružanih sukoba, mogućnost dostave humanitarne pomoći i pristup medija u sva područja zahvaćena borbama u Siriji, u kojoj je, prema procjenama UN-a, dosad poginulo blizu 10.000 ljudi.

Također, traži se početak dijaloga vlasti i opozicije, sveobuhvatna demokratizacija u državi, pravo na demonstriranje i oslobađanje svih proizvoljno uhapšenih.

Sirijski pobunjenici će poštovati rok za prekid vatre, koji stupa na snagu u utorak u skladu s mirovnim planom međunarodnog izaslanika Kofija Annana, čak i ako se vladine snage ne povuku iz naseljenih mjesta, saopćila je pobunjenička Slobodna sirijska armija.

„Poštovat ćemo rok čak i ako oni (vlasti u Damasku) ne povuku snage, obustavit ćemo vatru kao što smo obećali Ujedinjenim narodima”, izjavio je glasnogovornik zajedničke komande pobunjeničke vojske, pukovnik Kasem Sad al-Den.

“Ali, ako oni budu pucali, uzet ćemo ponovo oružje i borit ćemo se protiv njih.“

Prema njegovim riječima, protekle sedmice je u Siriji ubijeno najmanje 1.000 ljudi, uglavnom civila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.