Turski mediji špekuliraju ko će biti novi bošnjački reisu-l-ulema

Ovaj ugledni list prenosi dešavanja pred izbore u Islamskoj zajednici u BiH koji će se, podsjetimo, održati krajem godine. Autor članka u “Turkiyeu” prednost daje muftiji Muameru Zukorliću, “kandidatu koji je naročito eksponiran od kada Turska pokušava da ujedini IZ Srbije”.

“Turkiye” špekuliše da je Zukorlić “siguran nasljednik” reisu-l-uleme Mustafe ef.Cerića, ali da ovo “bošnjački politički krugovi u Sarajevu još uvijek kriju”.

“Da li će utjecaj koji u BiH ima lobi iz Sandžaka odraditi posao, ostaje da se vidi. Muamer ef. Zukorlić ima veliku podršku u Sarajevu i BiH. To je posebno izraženo u sarajevskim političkim i finansijskim krugovima koji dolaze iz Sandžaka.

Zukorlić želi hitno riješiti pitanja Bošnjaka u Srbiji. Ovo se otvoreno podržava i u BiH. Njegovo zalaganje da se ojačaju veze svih Bošnjaka u regiji ima široko rasprostranjenu podršku i u Turskoj. Isticanje alarmantnog stanja u  Sandžaku i traženje posebnog statusa ili autonomije, podržavaju i svi Bošnjaci u BiH.

Muamer ef. Zukorlić ima izgrađen imidž borca za bošnjačka i islamska prava. U tome mu je pomogao i sam reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić”, kaže se u autorskom komentaru turskog lista “Turkiye”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.