Turski plan: Zukorlić i Zilkić idu u penziju?

Tokom posjete turskog ministra Turske Ahmeta Davutoglua Beogradu opet otvoreno pitanje islamskih zajednica u Srbiji. Plan ujedinjenja, skrojen prije godinu dana, trebalo bi da bude predstavljen Nikoliću u Turskoj.

Pomirenje dviju zavađenih islamskih zajednica u Srbiji i njihovo ujedinjenje bili su u petak jedna od glavnih tema posjete ministra spoljnih poslova Turske Ahmeta Davutoglua Beogradu.

Ovo pitanje je poslije godinu dana mirovanja ponovo aktuelizovano, a dolazak šefa turske diplomatije prvi je korak ka novim razgovorima Ankare i Beograda. Već u ponedjeljak predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uzvratiće posjetu i razgovaraće sa prvim čovjekom Turske Abdulahom Gulom i predsjednikom njihovog parlamenta Džemilom Džidžekom.

Osim o bilateralnoj saradnji, kako prenose izvori “Vecernjih novosti”, na dnevnom redu biće i plan pomirenja muslimana u Srbiji koji je skrojen prije više od godinu dana, upravo na Bosforu.

Suština tog dokumenta, na kome je radio i turski reis Mehmet Gormez, jeste da se Rijaset u Srbiji ugasi i da se formira novi koji će biti pod patronatom BiH, a da sjedište ujedinjenih muslimana bude u Novom Pazaru. U tom slučaju birao bi se novi poglavar u Srbiji, a to ne bi bio ni reis IZS Adem Zilkić, ni muftija IZuS Muamer Zukorlić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.