Turskoj tinejdžerki presađeno po jedno plućno krilo od oba roditelja (VIDEO)

Zbog ovog oboljenja, koje napada više organa, ali najviše pluća, creva, jetru i pankreas, djevojčica više nije mogla da diše jer su joj pluća bila puna sluzi.

Poslije 11 mjeseci, koliko je provela u bolnici u Istanbulu, prebačena je u Beč, gdje su ljekari čuvene AKH klinike utvrdili da se njeno tkivo poklapa sa onim kod roditelja i da je moguća nesvakidašnja operacija.

Ova rijetka medicinska procedura, koja je u bečkoj bolnici izvedena svega četiri puta u poslijednjih 20 godina, bila je poslijednja nada da 15-godišnja djevojka nastavi normalan život.
 
U operaciji koja je trajala devet sati, ljekari su ocu uklonili desno, a majci lijevo plućno krilo i odmah ih presadili njihovoj ćerki. Dvije nedjelje kasnije, zdravstveno stanje Tugče je stabilno.

Samo želim da bude sretna i zdrava. Da može da radi sve što i druge devojčice njenog uzrasta, da se šeta i ide na plivanje – rekao je Tarkan Basar, otac turske tinejdžerke.

Ako sve bude uredu, Tugče bi za dva mjeseca mogla da se vrati kući, ali to u ovom trenutku još nije izvjesno. Rizik od infekcije je velik zato što su pluća izložena vazduhu koji sadrži bakterije i druge mikroorganizme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.