Tužba zbog uredbe o školskoj uniformi koja uključuje zabranu hidžaba

Advokat iz Moskve Murad Musayev je podnio tužbu u ime muslimana u regiji Stavropol, tražeći da se ukine uredba regionalne vlade o uvođenju školske uniforme koja uključuje zabranu nošenja velova, kao i hidžaba u razredu, prenose RIA novosti.

Uredba nalaže zabranu nošenja velova, kratkih suknji, hlača i suknji sa niskim strukom ili visokim prorezima, kao i vjerske odjeće.

Izvor RIA Novosti kazao je da sud proučava dokumente, ali još nije prihvatio slučaj. Zvaničnici islamske zajednice regije Stavropol kazali su da će ostati neutralni po tom pitanju. Oni niti podržavaju niti odbacuju tužbu.

Iz press službe guvernera saopšteno je da se njihov stav o tom pitanju nije promijenio. Oni tvrde da jasna linija mora biti povučena između svjetovnog i vjerskog obrazovanja. Regionalna vlada odbila je komentirati slučaj, dok regionalno ministarstvo obrazovanja nije bilo dostupno za komentar.

Procjenjuje se da u Rusiji živi oko 20 miliona muslimana.

Prošle godine Vijeće jedne škole u Sjevernom Kavkazu zabranilo je da pet muslimanskih djevojčica dolazi na nastavu i uopće ulazi u školu s hidžabom.

Tada se oglasio i Putin koji je, na pitanje o tom slučaju, rekao da je Rusija sekularna država i da mora da stvori jednake uslove za sve svoje građane, kao i da vlasti moraju da poštuju sljedbenike svih vjera.

“Moramo da pogledamo kako su ta pitanja riješena kod naših susjeda u evropskim zemaljama i sve će biti jasnije”, istakao je.

Putin je tada rekao da je uvođenje školskih uniformi jedan od mogućih načina da se riješi problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.