U Makedoniji napeto, ali mirno

Makedonski mediji su javili da će se danas obaviti sahrana petorice ubijenih, kao i da je skopska opština Butel današnji dan proglasila danom žalosti.

Zvanično, MUP je potvrdio da su tela petorice ubijenih, u četvrtak oko 22:30, pronašli ribolovci u blizini veštačkog jezera kod sela Smiljkovci.

Na mjestu ubistva bilo je čaura, krvi, a na tijelima ubijenih prostrelnih rana, ali oružje nije pronađeno. Četvorica mladića su pronađeni pored zemljanog puta, a muškarac stotinak metara dalje.

Ubijeni su Aleksandar Nakjovski, Cvetančo Acevski, Kire Tričkovski i Filip Slavkovski koji su se spremali za proslavu mature, kao i 45-godišnji Borče Stevkovski koji nije bio u njihovom društvu, već je sam oko 17 sati došao na jezero na pecanje.

„U iščekivanju forenzičkih izvještaja, za sada ostaje nerazjašnjeno ko ih je ubio. Policija je privela 30 lica, a građani očekuju da im se danas obrati policija se nekim konkretnijim informacijma. Svi apeluju na uzdržavnost, kako se ne bi rasplamsali i tako krhki odnosi Makedonaca i Albanaca, posebno poslije spekulacija da su počinioci albanskog porijekla i da se radi o osvjeti zbog ubistva dvojica Albanaca od prije nekoliko mjeseci u Gostivaru, koje je ubio policajac sbog svađe u vezi sa parking prostorom. U skopskoj opštini gdje su živjeli ubijeni, proglasila je dan žalosti. Sve puteve koji vode do mjesta zločina, blokirala je policija“.

Neki internet portali objavili su više spekulacija o mogućem motivu, a jedna od njih je osvjeta za nedavno ubistvo dvojice mladića albanske nacionalnosti u Gostivaru, koje je ubio policijski službenik koji je napadnut dok je vodio kući svoju maloletnu kćer.

Povodom ovog događaja sastao se i vrh makedonskog MUP-a u policijskoj stanici Gazi Baba.

Sastali su se i ambasador SAD u Makedoniji Pol Volers i lider albanske vladajuće stranke Demokratskom unijom za integracije (DUI) Alijem Ahmetijem. U saopštenju stranke se navodi da su se složili da je neophodna temeljna istraga i da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde.

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov pozvao je na uzdržanost i sprovođenje hitne istrage, a Petar Latinovski, gradonačelnik opštine Butel, dijela Skoplja na području kojeg su se ubistva dogodila, pozvao je vlasti da pronađu počinioce “kako bi se izbegla svaka vrsta špekulacija”, javio je AP.

Na uzdržanost svih strana do okončanja istrage i izbjegavanje spekulacija i neosnovanih optužbi, pozvala je i američka ambasada u Skoplju.

Skopska televizija “24 sata vesti” javila je da je revoltirano stanovništvo napalo njenu novinarsku ekipu, razbilo im kameru i demolirala vozilo.

Pojedini mediji javljaju da su tokom protesta oštećena tri vozila i jedan gradski autobus, kao i da je kamenovano nekoliko kuća Albanaca koji žive u Radišanima, ali policija ove informacije nije potvrdila.

Ministarka policije Gordana Jankulovski je apelovala na građane da ostanu mirni.

“Činimo sve da razjasnimo okolnosti pod kojima je počinjeno ovo ubistvo, u kojem je pet osoba, najverovatno bez ikakvog razloga, izgubilo život.

Pozivamo da se smire strasti i da se senzacionalističkim informacijama ne doprinosi daljem podgrevanju tenzija”, rekla je ona na konferenciji za novinare u Skoplju.

MUP Makedonije formirao je Operativni štab čiji je zadatak da koordinira rad na rasvjetljavanju svirepog ubistva.

Brat nastradalog 45-godišnjaka za televiziju Kanal 5 izjavio je da im je nezvanično rečeno da su se mladići poznavali sa ubicama i da je njegov brat ubijen da ne bi bio svedok masakra.

Stanovnici okolnih sela su izjavili da su negjde oko 20sati čuli pucnjavu. Navodno, likvidirani su jedan po jedan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.