U Skupštini Kosova 10 poslanika zaraženo koronavirusom

Demokratski savez Kosova predložio je na današnjoj sednici da se na dnevni red stavi amandman Poslovnika o radu Skupštine Kosova, kojim se omogućuju sednice na daljinu, usled povećanja broja zaraženih koronavirusom, prenosi Gazeta Ekspres.

Kako piše ovaj medij, predlog je u ime DSK podnela poslanica Besa Gadžeri.

“U ime DSK dajem predlog da promenimo poslovnik Skupštine Kosova i dobijemo mogućnost rada na daljinu, jer je do sada zaraženo 10 poslanika, a verujem da je veći broj od toga zaraženo. Treba upoznati predstavnike parlamentarnih grupa sa jednostavnim tekstom, tako da se sednica može održati na daljinu određeno vreme”, poručila je Gadžeri.

Zamolila je predsedavajuću i poslanike da danas promene uredbu i kako je navela, pruže sebi priliku da ne zavlače procese.

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani, međutim, istakla je da je ona to pitanje pokrenula još u martu.

“Što se tiče napora koji su uloženi u promenu uredbe, od marta je podnesen predlog za održavanje elektronskih sednica. Za komisije ova mogućnost postoji, mi sastanke predsedništva održavamo putem platforme ‘ZOOM’. Pravila za sednice moraju da se promene. Trebalo mi je konsenzus parlamentarnih grupa”, poručila je Osmani.

Šef poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi rekao je da ne mogu ponuditi podršku da se ta tačka uvrsti na dnevni red.

“U svakom slučaju, voleli bismo da Skupština Kosova bude funkcionalna. Ta inicijativa nije inicijativa za zloupotrebu. Treba nam više konsultacija da damo svoje mišljenje. Ne možemo ponuditi podršku da to danas bude na dnevnom redu”, naveo je Seljimi.

Demokratska partija Kosova je poručila da bi u ovoj situaciji u kojoj se nalazi Kosovo, trebalo modelovati rešenje koje omogućava Skupštini Kosova da bude funkcionalna.

“Nemoguće je da poslanici glasaju na sednici zbog svog zdravstvenog stanja”, rekao je šef poslaničke grupe DPK Bedri Hamza.

Šef poslaničke grupe Alijansa za budućnost Kosova Daut Haradinaj naveo je da je ta stranka predložila glasanje putem interneta još pre nekoliko dana.

“I danas mi ćemo dati svoju podršku”, naglasio je Haradinaj.

Osmani je zamolila poslanike Skupštine Kosova da zajedno izaberu rešenje u vezi sa načinom glasanja na sednicama.

“Do srede, kada imamo sastanak Predsedništva, molim vas da podnesete predloge”, poručila je Osmani.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook