Ubica je Robert Bejls

Vojni izvori na koje se poziva Fox otkrili su ime narednika Bejlsa, koji je smješten u najčuvanijem vojnom zatvoru u SAD u Fort Levenvortu, iako će njegov identitet službeno biti saopšten tek kada se protiv njega službeno podigne optužnica.

Bejls je otac dvoje djece od tri i četiri godine, i vrijedi za ratnog veterana, jer mu je boravak u Afganistanu bio četvrti boravak u ratnoj zoni. Prethodna tri puta je boravio u misijama u Iraku.

Njegova obitelj kaže da Bejls nikada nije pokazivao znakove bijesa ili agresije i da nije bio neprijateljski raspoložen prema muslimanima.

Oni su u potpunom šoku, on je u suštini bio veoma blage naravi, ističe advokatk John Henry Brown, koga je angažovala porodica.

Advokat dodaje da je njegov branjenik tekom boravka u Iraku dva puta bio ranjavan i da mu je tom prilikom odstranjen dio stopala, dok je u drugom slučaju dobio ozljede glave.

On kaže i da je Bejls poslije treće ture u Iraku mislio da se više neće vraćati u ratnu zonu, pošto je došao kući u Seattle.

Mislio je da će raditi u vojnom odsjeku za regrutaciju. Prvo mu je rečeno da se ne vraća nazad, a kasnije da ipak mora da ide za Afganistan, čime nije bio baš oduševljen, dodaje branitelj.

Bejls se u Afganistan vratio u prosincu, a 1. februara je prebačen u bazu u blizini Kandahara gdje se i dogodio pokolj.

Advokat Brown kaže da je Bejls samo dan nakon masakra vidio kako je njegov prijatelj izgubio nogu kada je nagazio na minu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.