“UBILA GA JE, ALI ONA NIJE UBICA” Počinje suđenje decenije u Francuskoj: Celog života ju je očuh silovao i podvodio, a niko nije hteo da joj pomogne

U Francuskoj danas počinje suđenje Valeri Bako koja je ubila svog očuha koji ju je naterao da se uda za njega i koji ju je čitavog života zlostavljao i podvodio. Bako je priznala da ga je ubila i veruje da je treba kazniti.

Očekuje se da će na suđenju u Burgundiji, Bako ispričati kako joj je Danijel “Dani” Polet napravio pakao od života od dana kada ju je silovao kada je imala 12 godina do dana kada je umro 24 godine kasnije, piše Gardijan.

Očekuje se da će Bako, koja ima četvoro dece sa Poletom, ispričati kako je bila uverena da će Polet ubiti i nju i njenu decu i kako su svi znali da je on seksualni predator, ali im niko nije pomogao. Ispričaće i kako su deca dva puta žandarmima prijavljivala zlostavljanje ali da im je rečeno da kažu užasnutoj majci da ga sama prijavi.

Kako prenose britanski mediji, Bako nije imala gde da ode, nije imala novca ni mogućnosti da pobegne od svakodnevnih pretnji i Poletove kontrole. Suđenje će ponovo skrenuti pažnju javnosti na nasilje u porodici u Francuskoj, naročito jer počinje u trenutku kada su u poslednjih nedelju dana tri žene ubili njihovi partneri.

Francuska ima jednu od najviših stopa femicida u Evropi. Samo ove godine najmanje 55 žena su ubili njihovi partneri ili bivši partneri.

U maju, jedna francuska izdavačka kuća objavila je priču Bako gde je opisana sumorna životna priča ove žene. Sve je počelo kada su se njena majka alkoholičarka i uvek odsutni otac razveli. Majka se ponovo udala i očuh je prvi put silovao Bako kada je imala 12 godina. Ona je tvrdila da u tom trenutku nije imala pojma šta joj se dešava i da je shvatila tek posle časa biologije u školi.

Polet je osuđen na zatvorsku kaznu zbog incesta 1995. godine ali se tri godine kasnije vratio u porodični dom i nastavio sa silovanjem Bako. “Nikome nije bilo bizarno što se Danijel vratio kod nas kao da se ništa nije dogodilo. Svi su znali ali niko ništa nije rekao”, navela je Bako.

Polet je nastavio da je siluje i Bako je u jednom trenutku čula svoju majku koja je rekla: “Ne zanima me dokle god ne ostane trudna”. Sa 17 je zatrudnela i Polet ju je proglasio svojom ženom. Narednih godina rodila je još troje dece a Polet ju je svakog dana tukao.

Bako piše i da su ona i deca živeli u strahu da ne izazovu njegov bes. Polet joj je slomio nos, udario je čekićem po glavi, organizovao lezbijske žurke na kojima je morala da učestvuje i koje je snimao i držao je zatvorenu. Nije smela da razgovara ni sa kim kada bi je pustio da ode do pridavnice, a njegovi prijatelji i rodbina su je držali na oku i prijavljivali mu svaki njen korak.

Polet je onda odlučio da je došlo vreme da se penzioniše i prostituiše Bako. U knjizi se priseća kako je njeno najmlađe dete našlo vizit kartu koje je Polet napravio i kako ju je pitalo šta znači “eskort dama”.

Polet je podvodio svoju ženu na zadnjem sedištu pežoa 806 gde je stavio dušek, špijunirao ju je dok je bila sa klijentima i izdavao uputstva preko bubice. Imao je pištolj, upozorio ju je, u slučaju da klijent ne bude fin. Ako bi se Bako usprotivila ili ne bi uradila šta joj je tražio, prebijao ju je, ispričala je istražiteljima.

Kada ju je jedan klijent silovao 13. martal Bako je uzela pištolj koji je njen suprug sakrio ispod sedišta i ubila ga.

“Ovo je žena koja je uništena i razorena, ne samo nedostatkom majčinske ljubavi, silovanjem, udarcima, ponižavanjem i prostitucijom već, iznad svega, indiferentnošću i nezainterenovašću društva”, naveli su njeni advokati.

“Od najranije mladosti prolazila je kroz užase a niko, ni njeni najbliži, nisu ni trepnuli. Ignorisali su njene pozive u pomoć, modrice koje su bile vidljive. Njena životna priča je veoma uznemirujuća”, dodali su advokati Žanin Bonagunta i Natali Tomasini.

Njena priča podsela na priču Žaklin Sovaž koja je postala simbol aktivista za borbu protiv nasilja nad ženama. Sovaž je 47 godina bila udata za nasilnog alkoholičara koji je silovao i tukao i nju i njene tri ćerke i zlostavljao sina. Dan nakon što joj se sin obesio, Sovaž je u septembru 2012. ubila supruga.

Tomasini je bila i njen advokat i apelovala je na sud da “pomeri granice samoodbrane u slučajevima porodičnog nasilja” ali je Sovaž proglašena krivom i osuđena na 10 godina zatvora. Posle tri godine zatvora nju je 2016. pomilovao predsednik Fransoa Oland.

Tužilaštvo će danas tvrditi da je Bako delovala proračunato. U knjigi, Bako je navela da se plašila da će Polet početi da zlostavlja i njihovu ćerku tinejdžerku i bila je odlučna da mu to ne dozvoli. Njeni advokati tvrde da je Bako ubila muža jer je to bilo “pitanje opstanka”.

“Može se tvrditi da je bilo proračunato ali ova žena je bila tiranisana ceo život, kontrolisao je sve i ovo je bio njen jedini izlaz iz situacije”, rekla je Bonagunta Gardijanu.

“Pravo je jasno: ubila ga je. Ne postoji nikakav zakon koji štiti žene koje su bile zlostavljanje godinama i onda počinile nešto ovakvo. Potrebno je uzeti to u obzir kao što je slučaj u Kanadi. Jasno je da ju je udarao više puta po glavi i da joj mozak nije funkcionisao kako treba. Sasvim sigurno je bila pomućenog uma. Na neki način se može reći da nije imala izbora”, naveli su njeni advokati. Bako je u knjizi odgovorila i na često postavljano pitanje – zašto nije otišla?

“Mislim da ako niste doživeli ovakvu situaciju, ne možete da razumete. Kada je vaš svakodnevni život niz udaraca, pretnji, uvreda i poniženja, na kraju ne možete jasno da mislite… partner vam je isprao mozak. I verujete da je sve što vam kaže istina. Mislite da ste vi problem a ne on i da zaslužujete sve što vam sleduje”, navela je ona, prenosi Kurir.

Bonagunta koja je specijalizovana za slučajeve nasilja u porodici kaže da u društvu postoji “inercija” i nevoljnost da se pomogne ženama i njihovoj deci da pobegnu od nasilnika.

“Kada sam čula ovu priču, prvo sam pomislila kako je sve počelo sa devojčicom kojoj niko nije pomogao, koja je bila žrtva nasilja svojih roditelja. Ubila ga je ali ona nije ubica. Ona je žrtva”, navela je ona.

(blic.rs)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook