Čudne mladeže treba znati uočiti

Nemojte misliti da je svaka pojava pigmentirane kožne tvorbe melanom. Najčešće su to druge kožne promjene, no procjenu o vrsti tvorbe potrebno je prepustiti stručnjaku. Time ćete otkloniti strah i bojazan o ozbiljnoj bolesti, a ukoliko je ona ipak prisutna, bit će otkrivena u ranoj fazi kada ćete imati mogućnost potpunog izlječenja.

Preventivno odstranjivanje sumnjivih kožnih tvorbi još uvijek je najjače oružje u borbi protiv melanoma. Pregledajte svoje mladeže već u hladno doba godine. Tada ih je najbolje odstraniti jer se manje znojite. Kad nastupe topli dani, uživajte u sunčevoj svjetlosti jer nam je ona neophodna za život i zbog sudjelovanja u proizvodnji vitamina D i zbog povoljnog djelovanja na našu psihu, ali budite umjereni.
 
Abeceda melanoma
 
Kao što djeca uče abecedu, tako bi i odrasli ljudi trebali naučiti tzv. abecedu melanoma jer im ta vrsta “pismenosti” može doslovno spasiti život. Abeceda melanoma sastoji se od akronima (početnih slova A, B, C, D, E, F) engleskih riječi koje upućuju na promjene mladeža koje su signal za odlazak liječniku jer mogu upućivati na nastanak melanoma.
 
A = asimetričnost mladeža – nejednakost njegovih polovica (za razliku od okruglastog običnog mladeža)

B = eng. borders (granice) – nepravilnost i nejasni rubovi mladeža (za razliku od jasnih rubova normalnog mladeža)

C = eng. colour (boja) – promjena i neujednačenost boje mladeža (za razliku od jednolike boje normalnih mladeža)

D = eng. diametar (promjer) – mladeža promjera 6 mm ili više, odnosno povećanje mladeža (normalan mladež je obično manji)

E = elevacija i evolucija mladeža – ispupčenost mladeža i njegova promjena

F = eng. feeling (osjećaj) – pojava svrbeža, pečenja, boli ili krvarenja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.