Udruženje malinara “AGRO RED GOLD” na sastanku sa predstavnicima DSB-a

Juče je u prostorijama Demokratske stranke Bošnjaka, članice Koalicije VAKAT održan sastanak sa udruženjem malinara i sakupljača lijekovitog bilja AGRO RED GOLD.

Najprije se prisutnima obratio predsjednik DSB-a Rasim Demiri koji se zahvalio prisutnima na velikom odzivu i povjerenju koje je udruženje malinara ukazalo predstavnicima DSB-a.

Prisitutnima su se obratili i poslanica Duda Balje, potpredsjednik Skupštine Prizren, Ćemailj Kurtiši i zamjenik ministra za dijasporu Ćerim Bajrami.

Nakon toga, prisutnima se obratio predsjednik udruženja AGRO RED GOLD Ismet Osmani koji je sve upoznao sa radom i aktivnostima udruženja, gdje je između ostalog rekao da je udruženje AGRO RED GOLD formirano marta mjeseca 2012. godine u Donjem Ljubinju.

“Ideja i pripreme za formiranje ovog udruženja datiraju još od početka 2010 godine. Naime podizanjem prve plantaže malina u Župi odnosno, na mom vlasništvu uz podršku svicarskog Caritasa putem jedne kreditne linije, i prilikom prve posjete eksperata iz Švicarske, gospodina Waldmaera, predsjednika švedske akadmije za poljoprivredu, prepoznata je velika šansa za razvoj malinarstva na ovim prostorima. Da bi se motivisalo i stimulisalo stanovništvo na jedan ovakav korak, neophodno je bilo formirati jedno udruženje, po iskustvima navedenog gospodina”, rekao je predsjednik AGRO RED GOLD, Ismet Osmani.

On je upoznao predstavnike DSB-a sa problemima, zadacima i zahtjevima ovog udruženja, a osnovni zadaci su:
1. Nedostatak jednog otkupnog centra u Župi sa hladnjačom radi skladištenja malina.
2. Podrška oko modernizacije pojedinačnih plantaža, radi povećanja prinosa.
3. Nemogućnost ispunjavnja kriterjuma, kod apliciranja, za dobivanje nekog granda, kako kod stranih humanitarnih organizacija, tako i vladinih institucijama koji nisu prilagođeni našem realnom stanju na terenu.
4. Slaba podrška sa Vladinim institucijama.

Predsjednik DSB-a, Rasim Demiri koji je ujedno i potpredsjednik Komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, sa svojim saradnicima i rukovdstvom DSB-a obećao je prisutnima da će zajednički u koordinaciji sa ovog udruženja raditi kako bi se stekli što bolji uslovi za njihov razvoj i napredak, i kako bi se ova djelatnost što više proširila kako u župskom tako i u podgorskom kraju.

Što se tiče Vladinih grandova od strane malinarstva za ovu godinu, ministarstvo poljoprivrede još nije objavilo konkus, i po riječima Demirija to će biti objavljeno najkasnije za mjesec dana, i na osnovu prošle godine uslovi za participaciju će biti bolji i povoljniji od prošle godine.

Zakljuci sa ovog sastanka su, da se poveća što veća saradnja sa ministarstvom za poljoprivredu i ruralni razvoj, te da se stupi u kontakt sa stranim vladinim i nevladinim organizacijama koje imaju u program podržavanje ovakvih i sličnih projekata.

Na ovom sastanku su bili prisutni i mnogi oni koji nisu članovi ovog udruženja, a koji pokazuju intresovanje da postanu članovi udruženja i da se bave ovom djelatnošću, što je ujedno upućen i poziv svima onima koji su zainteresovani za ovu djelatnost da se priključe kako bi lakše došli do mnogih bitnih informacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.