Uka: Želimo da ovo bude vrhunac, ali pripremamo se za gore

Sami Uka, politički savetnik vršioca dužnosti ministra zdravlja Arbena Vitie, izjavio je da treba očekivati da se poveća broj osoba zaraženih koronavirusom i da bi Kosovo u najboljem slučaju moglo da počne sa postepenim ukidanjem preduzetih mera krajem aprila.

“Želeli bismo da ovo bude vrhunac s tako malo zaraženih ljudi i tako malo žrtava, ali pripremamo se za još gore, nadajući se da će se to zaustaviti. To niko ne može da zna, nemamo potrebne pripreme ili informacije da kažemo da smo dostigli vrhunac”, rekao je Uka.

Uka je gostujući u emisiji “Interaktiv” na KTV rekao da bi bio lično srećan ako na kraju meseca počnu da postepeno uklanjaju mere uvedene zbog širenja koronavirusa.

On se osvrnuo na 19 novih slučajeva koronavirusa na Kosovu, čime je ukupan broj zaraženih povećan na 184.

“Verujemo da će neko vreme biti povećanja ali nakon ove dve nedelje nadamo se da će se intenzitet smanjiti, oslanjajući se na iskustva onih zemalja koje su dostigle tu fazu”, rekao je Uka.

On je dodao da se nada da će porast broja zaraženih zadržati najmanji mogući trend.

“Nadamo se da ćemo ovaj rast zadržati na najnižem mogućem nivou, tako da bude podnošljiv za naš zdravstveni sistem. Sa ovakvim stvarima se suočavaju i ovo je izazov čak i najjačim zdravstvenim sistemima na svetu”, rekao je Uka.

Uka je naveo da je zdravstveni sistem na Kosovu bio potpuno nespreman za takav izazov.

Takođe je govorio o slučaju zaraze službenika Ministarstva zdravlja i testiranju zaposlenih u ovom ministarstvu.

“Pomenuta osoba je bila odgovorna za karantin u Studentskom centru u Prištini, tako da je mogla imati kontakt sa bilo kojom zaraženom osobom. Srećom, nemamo nijednu drugu potvrđenu infekciju, ali mere će biti preduzete narednih četrnaest dana”, rekao je Uka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.