Ukida se transplantacija organa pogubljenih zatvorenika

Grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da je transplantacija organa zatvorenika osuđenih na smrt svojevrstan oblik zloupotrebe i navode da vlada zemlje u kojoj se izvrši više pogubljenja nego bilo gdje drugdje, vrši pritisak na njih da doniraju svoje organe.

Kineska vlada, međutim, kaže da zatvorenici dobrovoljno pristaju na to, a da će se ta praksa promijeniti zato što su zatvorenici manje zdravi nego opšta populacija, prenosi AP.

Ministar zdravstva je rekao da doniranje organa zatvorenika nije idealno rješenje zato što osuđeni zatvorenici imaju visok stepen gljivičnih i bakterijskih infekcija, prenosi zvanična agencija Xinhua.

Zbog toga je dugoročna stopa preživljavanja ljudi s transplantiranim organima u Kini uvijek niža od one u drugim zemljama, rekao je Huang i dodao da će praksa doniranja organa osuđenih zatvorenika biti ukinuta u narednih pet godina.

Bolnice će se umjesto toga osloniti na nacionalni sistem doniranja organa koji se uspostavlja, a u 16 provincija je već pokrenut probni sistem, navodi Xinhua.

Kina odbija da navede koliko je zatvorenika prošle godine pogubljeno. Amnesty International procjenjuje da se radi o hiljadama ljudi, daleko više nego u svim drugim zemljama zajedno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.