Umro scenarista “Amarcorda” Tonino Guerra

Guerra, koji je napisao više od 100 scenarija, tri puta je nominovan za nagradu Oscar za Antonionijev film “Uvećanje”, film “Amarcord” Federica Fellinija i “Kazanova 70” Marija Monicellija.

“Tonino je bio svjedok praktično jednog vijeka italijanske kulture. Izgubili smo pjesnika, genija, fantastičnu osobu”, rekao je bivši ministar kulture Valter Veltroni.

Guerra je svojim prvim scenarijom za film “Muškarci i vukovi” iz 1956. godine reditelja Giuseppea de Santisa započeo dugogodišnju karijeru na filmu i televiziji, a napisao je i veliki broj pjesama.

Rođen, 1922. godine Guerra, koji je bio pjesnik i skulptor, počeo je da piše tokom Drugog svjetskog rata kada je bio zatvoren u koncentracionom logoru u Njemačkoj.

On je bio koautor u nekim od kultnih italijanskih filmova iz šezdesetih i sedamdesetih godina 20. vijeka, a radio je sa legendarnim rediteljima kao što su Federico Fellini, Vittorio de Sica i drugi.

Njegova karijera trajala je oko četiri decenije, a pred kraj je radio sa savremenim italijanskim filmskim stvaraocima kao što su braća Tavijani i Đuzepe Tornatore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.