UN: Neka tokom ramazana prestane vatra u Siriji

Generalni sekratar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon zatražio da tokom mjeseca ramazana sve strane u ratom pogođenoj Siriji ostave oružje i prekinu vatru.

Generalni sekratar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon zatražio je da tokom muslimanskog svetog mjeseca ramazana sve strane u ratom pogođenoj Siriji ostave oružje i prekinu vatru.

U saopćenju generalnog sekretara UN-a podsjeća se na činjenicu da je tokom rata u Siriji život izgubilo oko 100 hiljada osoba dok svaki dan raste broj žrtava.

Istakao je da je sirijskim državljanima koji su morali napustiti svoja ognjišta i izbjeći u susjedne zemlje potreba hrana, adekvatan smještaj i lijekovi.

Ban je zatražio da sve strane u sirijskom sukobu tokom mjeseca ramazana prestanu sa sukobima te da taj sveti mjesec provedu u miru i radosti.

“Zato pozivam sve vojne jedinice, regularnu sirijsku vojsku, Oslobodilačku vojsku Sirije, (FSA), i sve one koji nose oružje da tokom mjeseca ramazana obustave vatru”, kazao je Ban.

Dodao je da se trajni mir može postići samo ozbiljnim pregovorima, naglasivši da bi prestanak vatre tokom mjeseca ramazana bio dobar korak u tom smjeru.

Također, uputio je poziv da se oslobode zatvorenici koji se nalaze u sirijskim zatvorima među kojima ima i djece i žena.

Ban je na kraju podsjetio da traju pripreme za održavanje mirovne konferencije u Ženevi, istakavši nadu da će se konferencija održati u najskorijem roku pristustvom predstavnika sirijske vlade ali i sirijskih pobunjenika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.