Upoznajte se sa nevjerovatnim osobinama i tajnama ženskog tijela

Kaže se da je svaka žena “priča” za sebe, a sada je i naučno dokazano da žensko tijelo stvarno krije čitav spektar, većini ljudi, nepoznatih karakteristika.

Otkrivamo vam 9 čudesnih činjenica o ženskom tijelu koje će vas iznenaditi, fascinirati i zaintrigirati.

1. Slušaju s obje strane mozga 

Dok muškarci slušaju samo s lijevom stranom mozga, koja je zadužena za slušanje i čitanje, većini žena kod te aktivnosti se uključuje i desna strana, zadužena za kreativnost i ekspresiju. To bi moglo da objasni zašto žene obično čuju ono što je ostalo nedorečeno u razgovoru.

2. Na fotografijama izgledaju mlađe nego muškarci 

Zbog hormonalnih promjena žene gube kolagen u koži dosta brže od muškaraca, ali bez obzira na to, muškarci i dalje izgledaju starije od njih, naročito na fotografijama.

To je zato jer muškarci imaju deblju kožu na kojoj se bore i staračke mrlje prije pojavljuju, ali i zbog svakodnevnog brijanja koje prilično oštećuje kožu, te nanošenja losiona poslije brijanja punih hemikalija.

3. Menstrualni ciklus pomaže kod planiranja odlaska kod zubara 

Treba da izvadite zub, izvadite kalendar. Ovaj zahvat preporučuje se da radite tokom posledenje nedjelje menstrualnog ciklusa (između 23. i 28. dana), kad je nivo ženskog seksualnog hormona estrogena najniži, jer će tada najmanje boljeti.

Ako ste trudni ili planirate trudnoću trebate znati da navala estrogena takođe može uzrokovati natečene desni što povećava rizik od gingivitisa zbog čega bi trudnice otprilike svaka tri mjeseca trebalo da čiste kamenac i pregledaju zube.

4. Averzija prema zmijama i paucima može biti genetska 

Zašto se žene više boje insekata i guštera pokušalo se saznati istraživanjem u kojem su se jedanaestomjesečnim bebama naizmjenično pokazivane fotografije paukova i smešenih ljudi. Djevojčice su duže gledale ljude, a kraće paukove, dok su dječaci proveli istu količinu vremena promatrajući obje slike.

Hipoteza je da su se žene evolucijom razvile tako da imaju averziju prema paukovima, zmijama i drugim otrovnim stvorenjima kako bi mogle da štite svoju djecu kod kuće, dok su muškarci napolju lovili i skupljali hranu.

5. Imaju duže crijevo od muškaraca 

Glavni organi za varenje isti su i kod žena i kod muškaraca, ali je kod žena donji dio debelog crijeva duži. Osim toga, ženin donji dio trupa praktično je nadut zbog reproduktivnih organa. To znači da je kod nježnijeg pola puno više organa stisnuto u manji prostor!

6. Bolje raspoznaju mirise i vide širi spektar boja 

Oba pola imaju podjednako jako čulo njuha, ali žene su znatno vještije u raspoznavanju mirisa. Ta sposobnost naročito je naglašena u reproduktivnom dobu, što je najvjerovatnije povezano s hormonima. Čudesna je i činjenica da žene mirisanjem majice te osobe mogu da raspoznaju da li je neko pod stresom, naročito ako je riječ o njihovim partnerima.

Dok muškarci teže raspoznaju crvene i zelene nijanse, žene vide više nijansa u crveno-narandžastom spektru boja. Ova prednost najvjerovatnije se razvila kod naših ženskih dalekih predaka koji su skupljali hranu kako bi mogle da raspoznaju između bobica, lišća i buba.

7. Pate jače od muškaraca 

Kada žene i muškarci imaju isti zdravstveni problem, bilo da je riječ o karcinomu, problemima s leđima ili zaraznim bolestima, žene će prije reći da pate. To je zato jer osjećaju bol intenzivnije od jačeg pola, za što su, kao i u prethodnom slučaju, odgovorni hormoni.

Naime, visok nivo estrogena podstiče sistem u mozgu koji umanjuje bol, a kada nivo padne (u određenim dijelovima menstrualnog ciklusa ili pošto žena rodi), taj dio nervnog sistem prestane da djeluje zbog čega žene imaju intenzivniju fizičku reakciju na ono što ih boli ili tišti u to vrijeme.

8. Biološki su “dizajnirane” da plaču 

Žene plaču pet puta češće od muškaraca, ali to nije zato jer društvo lakše prihvata uplakanu ženu, nego zbog bioloških faktora. Ženske suzne žlijezde drugačije su građene od muških, a uz to su i veće što je jedan od bioloških razloga zašto se lako rasplaču.

Drugi je hormon prolaktin (koji ima značajnu ulogu kod dojenja) koji reguliše nastanak suznih žlijezda i pomaže u stvaranju suza. Do 18. godine nivo prolaktina u krvotoku žene za 50 posto je veći nego kod muškarca, piše Zadovoljna.

9. Vagine i morski psi imaju nešto zajedničko 

Prirodni vaginalni lubrikant, sadrži, između ostalog, i skvalin, materiju koja je nađena u jetri morskog psa. Derivat skvalina iz jetrenih masnoća morskog psa ponekad se dodaje hidratantnim kremama za kožu na koju djeluje ublažavajuće i omekšavajuće. Isti je derivat koristan i za zdravlje: otkriveno je da štiti zdrave ljudske ćelije od štetnog uticaja lijekova za hemoterapiju bez da smanjuje efekat lijeka na ćelije zahvaćene tumorom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.