Uradite “pismenu vježbu” i poboljšajte vaš brak

Za vrijeme koje vam je potrebno da se istuširate, sredite nokte, ili odete do pošte, možete da uradite i neke stvari koje će vaš brak učiniti boljim i sretnijim.

Prema rezultatima najnovije studije, objavljene u stručnom časopisu “Psychological science”, veza među bračnim partnerima može postati bolja ako samo tri puta godišnje urade jednu specifičnu “pismenu vježbu”, koja traje samo 7 minuta.

Studija je trajala 2 godine njome je bilo obuhvaćeno 120 bračnih parova starih od 20 do preko 70 godina, u prosjeku 11 godina u braku. Tokom prve godine, od parova je traženo da svaka četiri mjeseca sjednu i da 7 minuta pišu o svojim najvećim sukobima u novije vrijeme, kao što su svađe oko čišćenja kuće, ili neslaganja u seksu. Tokom druge godine, jedna grupa parova je svoje sukobe nastavila da zapisuje na isti način, dok je od druge zatražemno da o njima piše iz perspektive trećeg lica koje im oboma želi najbolje, recimo porodičnog prijatelja. To znači da nisu mogli da pišu, npr. “mnogo sam se naljutila kad je zakasnio”, nego “Chris je došao kući sa zakašnjenjem od dva sata”. Rezultat je bio iznenađujuć: mada su sukobi među partnerima u drugoj grupi bili jednako česti i jednako ozbiljni kao i u prvoj, parovi koji su pisali iz neutralne perspektive manje su se ljutili na svoje partnere, osjećali su veću uzajamnu seksualnu privlačnost, a nivo sreće koju osjećaju u braku im se stabilizovao, umjesto da pada.

– Prethodna istraživanja su pokazala da zadovoljstvo vezom tokom braka opada, ali ova mala pismena vježba štiti od nezadovoljstva – kaže dr. Ally Finkel, autor studije o kojoj je riječ i profesor psihologije na Univerzitetu Nortvestern dodajući da je trik u tome da izađete iz sopstvne glave.

– Obrađivanjem sukoba iz neutralne perspektive, bolje ćete razumjeti situaciju svog partnera i bićete u stanju da odustanete od sukoba i uvrijeđenosti.

Zvuči jednostavno, zar ne?

A evo i još nekoliko malih trikova koji će vam pomoći da za samo dvadesetak minuta učinite nešto što će poboljšati vašu vezu.

Vježbajte zajedno: odlazaku u brzu šetnju ili na trčanje sa partnerom, u obližnjem parku ili oko vašeg bloka zgrada, pomoći će vam da ostanete u formi: osjećaćete se ljepše i seskipilnije. Fizička aktivnost oslobađa endorfine, neurotransmitere koji čine da se bolje osjećamo, a fizički napor od kojeg se preznojimo poboljšava cirkulaciju krvi, između ostalog i u donjem dijelu tijela, prenosi Zenablic.

Oživite romantična sjećanja: istraživanja pokazuju da ekstrovertne osobe na život gledaju veselije i zbog svoje navike da se prisjećaju starih dobrih vremena. Stoga se slobodno zajedno prepustite sanjarenju o vremenu kada ste se upoznali, o lijepom godišnjem odmoru koji ste zajedno proveli, o danu svog vjenčanja. Bonus poene dobijate ako se ovih događaja prisjećate naizmjenično- jednog vi, jednog vaš partner.

Izmasirajte jedno drugome leđa: masaža prija, to svi znamo, ali može i da ojača osjećanja prema partneru. Razlog leži u tome što fizički kontakt podstiče proizvodnju hormona oksitocina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.