Ustavni sud u petak saopštava odluku?

Ustavni sud je blizu odluke koja će omogućiti dodelu mandata za sastav vlade Avdulahu Hotiju iz DSK, prenosi prištinska Koha, uz napomenu da će sudije o slučaju verovatno odlučiti danas, a do petka će pripremiti i objaviti potpunu presudu.

Prema saznanjima Kohe, objavljenim pre nekoliko dana, sedam od devet sudija Ustavnog suda je na stanovištu da ospori uredbu Hašima Tačija, ali da odredi rok od 15 dana u kojem stranka kojoj se predsednik obraća sa zahtevom za davanje mandata mora predložiti ime kandidata za premijera ili se odriče tog prava. Na taj način pravo da formira vladajuću koaliciju pripalo bi nekoj drugoj partiji sa skupštinskom većinom.

Upravo taj deo je predmet dubokog sporenja pravnika, jer pojedini smatraju da bi time sud prekoračio svoju nadležnost tumačenja ustava.

Predsednik Tači pozvao je u ponedeljak da presudu Ustavnog suda poštuju svi, dok Aljbin Kurti nagoveštava da neće prihvatiti odluku koja “ne bude po Ustavu” i insistira na raspisivanju vanrednih izbora.

“Uvek sam ih poštovao, i kada su me voleli, i kada me nisu uopšte voleli. Ali, u svakom slučaju, niko nije iznad Ustava, iznad zakona. Kao predsednik zemlje, nastaviću da poštujem ceo svoj mandat koji proizilazi iz Ustava Kosova, posebno garantujući demokratsko funkcionisanje institucija zemlje, uključujući i Ustavni sud”, rekao je Tači.

(Kosovo Online)

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana