Varikokela je problem 40 procenata neplodnih muškaraca

 
Varikokela je proširenje vena spermatičnog spleta (plexus pampiniformis) u mošnjama, kao rezultat patoloških promjena unutrašnjih sjemenskih vena (vena spermatica interna) koji odvode vensku krv iz sjemenika (testisa).

Mada najčešće nema kliničkih simptoma, varikokela je značajan faktor u nastanku neplodnosti. Srečom, lako se dijagnosticira i jednostavno hirurški liječi.

Varikokela se najčešće javlja u pubertetu, zatim između 15. i 20. godine, a može perzistirati tokom cijelog života. U opštoj populaciji se javlja u 10-20 posto slučajeva, u 40 posto slučajeva prisutna je kod neplodnih muškaraca.

 Male, srednje i velike

Zanimljivo je da su varikokele mnogo češće na lijevoj strani (90 procenata) nego na desnoj i to zbog nekoliko anatomskih razloga:

1. ugao pod kojim lijeva vena testisa ulazi u bubrežnu venu je «oštriji»,

2. Nema zalistaka koji bi spriječili vraćanje venske krvi na spoju testikularne i bubrežne vene,

3. povećan pritisak u bubrežnoj veni zbog pritiska gornje mezenterijske arterije i aorte.


Varikokele se prema veličini dijele na male, srednje i velike:

– male varikokele primjećuju se samo pri napinjanju ili nošenju teških predmeta, kad je oticanje venske krvi otežano pa se varikokela povećava;

– srednje se varikokele mogu dijagnosticirati pipanjem testisa;

– a velike se uočavaju već samim pogledom na testis.

Varikokele su, uglavnom, nepoznatog uzroka jer u većine osoba nema popratnih bolesti niti procesa. Razlog proširenju je mehanički, zbog već opisanih osobitosti građe.

Poremećaj cirkulacije dovodi do vraćanja krvi natrag iz bubrežne cirkulacije u testise zbog čega se vene šire. Međutim, varikokele mogu biti i posljedica bolesti gornjih mokraćnih putova, najčešće tumora bubrega. U prilog tumora najčešće govori iznenadan nastanak varikokele.

Simptoma obični nema

Varikokela je obično bez simptoma. Često se otkriva prilikom obrade neplodnosti. Pacijenti se ponekad žale na osjećaj težine, na peckanja, žarenja ili bol u mošnji.

Pri opipu mošnja je nalik na vreću punu glista. Kod mlađih muškaraca je bitno pogoršava li se stanje, jer varikokela ponekad može dovesti do atrofije (odumiranja) testisa.

Za dijagnosticiranje varikokele najvažniji je pregled testisa. Pregled se obavlja opipavanjem dok pacijent stoji na nogama. Na opip, već smo rekli, varikokela izgleda poput vreće pune crva ili glista, a često nestaje nakon što pacijent legne.

Ponekad je varikokela tako velika da se uočava samim posmatranjem. Testis na strani varikokele je često manji nego suprotni testis.

 Ultrazvuk, a ponekad CT ili MRI

Pretraga izbora za potvrdu dijagnoze je ultrazvučno snimanje, tzv. kolor-doppler ultrazvuk kojim se može prikazati protok krvi u snimanom području tijela.

Ukoliko se sumnja na bolesti u trbušnoj šupljini koje sekundarno uzrokuju varikokelu, može se uraditi kompjuterska tomografija (CT) ili magnetna rezonanca (MRI).

Liječenje u većine osoba s varikokelom nije potrebno. Ako su izraženi lakši bolovi i neugodan osjećaj u preponama preporučuje se nošenje steznika ili podupirača (suspenzorija).

Hirurški zahvat se provodi u slijedećim slučajevima:


1. ako postoji jaka bol u testisima koja ne odgovara na drugačije liječenje,

2. u slučaju poremećaja funkcije testisa – smanjen kvalitet sjemena, što je uzrok neplodnosti,

3. ukoliko dolazi do smanjenja (atrofija) testisa (volumen manji od 20 ml, duljina manja od 4 cm).

Izbor anestezije

Hirurški se zahvat može obaviti u lokalnoj ili opštoj anesteziji, ova druga je komfornija kako za operatera tako i za pacijenta.

Hirurzi koriste nekoliko pristupa u liječenju, a najčešće se koriste preponski pristup (transingvinalni), zatim trbušni (retroperitonealni) i ispod preponski (infraingvinalni). Sve proširene vene se trajno podvezuju.


Postoperativno se uvijek preporuči izbjegavanje težih tjelesnih aktivnosti u trajanju od najmanje dvije nedjelje, nakon čega je potrebno njihovo postupno uvođenje.

Potrebno je i suzdržavanje od seksualnih odnosa najmanje nedjelju dana. Po potrebi se uzimaju lijekovi protiv bolova.

Komplikacije iznimno rijetke

Komplikacije nakon ovog hirurškog zahvata su iznimno rijetke. Normalno se nakon zahvata javljaju blaži problemi u vidu pojave modrica i blage promjene boje oko hirurškog reza, što spontano nestaje. Pacijent može imati osjećaj težine oko i ispod hirurškog reza.

Mogući recidiv i hidrokela

U 2-5 posto pacijenata nakon ovog zahvata nastaje hidrokela – nakupljanje tekućine oko sjemenika, a ponovno javljanje varikokele – recidiv oboljenja javlja se u oko 10 posto slučajeva.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana