Večita dilema: Da li treba nagnuti glavu napred ili nazad kada vam krvari nos? Evo pravog odgovora

Mnogi su u dilemi, kada krene krv iz nosa, da li treba glavu nagnuti napred ili nazad, a odgovor je veoma jednostavan.

Iako izgleda poprilično neugodno, krv iz nosa najčešće nije nešto oko čega se treba zabrinuti. Verovatno će svako barem doživeti da mu ide krv iz nosa. Krvarenje iz nosa, medicinski nazvano epistaksa, može biti podstaknuto različitim uzrocima.

Infektivni uzroci

Akutne zarazne bolesti poput prehlada, upala i iritacija sluznice nosa, gripa mogu podstaći krvarenje iz nosa zbog povećanog protoka krvi u sluznici.

Genetika

Retke nasledne bolesti kao što su Oslerova bolest, hemofilija i Fon Vilebrandov sindrom, s patološki proširenim krvnim žilama, kod nekih uzrokuju krvarenje iz nosa.

Sistemski uzroci

Bolesti kao što su bubrežna bolest, vaskularne bolesti, kao i hronična upala sluznice nosa mogu izazvati krvarenje iz nosa. Kod trudnica se krvarenje iz nosa može pojaviti zbog promenjene hormonalne ravnoteže i posledičnog povećanog protoka krvi u nosnoj sluznici.

Okolina

Suvi vazduh, klima uređaji, pregrejani prostori ili upotreba sprejeva za nos, mogu iritirati sluznicu nosa i uzrokovati krvarenje.

Istorija bolesti

Određeni lekovi, uključujući, kao i malformacije nosnog septuma ili tumori u nosnoj šupljini, mogu uzrokovati krvarenje.

Strano telo

Kod dece, krvarenje iz nosa može biti uzrokovano stranim predmetima u nosu.

Retki ili neobični uzroci

U vrlo retkim slučajevima krvarenje iz nosa može biti podstaknuto teškim krvarenjem jednjaka, koje izgleda kao krvarenje iz nosa.

Glava napred ili nazad

Ako vam ide krv iz nosa, savetuje se da nagnete glavu napred. Naginjanje glave unazad može dovesti do gutanja krvi, njenog slivanja u želudac i povraćanja, što vam neće olakšati situaciju. Zatim, obavezno stavite hladnu krpu na potiljak. Hladnoća može donekle ublažiti krvarenje.

Kada je krvarenje iz nosa opasno?

Ako se krvarenje iz nosa ne dogodi spontano, već kao posledica (vidljive) povrede nosa, preporučuje se i poseta lekaru, kao i onda kad je krvarenje izrazito obilno. Ako je krvarenje iz nosa posledica povrede glave, odmah nazovite hitnu pomoć.

izvor prva.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.