Švicarci odbacili duži godišnji odmor

Švicarski glasači odbacili su u nedjelju na referendumu prijedlog da se najmanji plaćeni godišnji odmor zaposlenih produži sa četiri na šest sedmica nakon što su kompanije upozorile da bi to moglo ugroziti konkurentnost i radna mjesta.

Incijativu produženja godišnjih odmora je pokrenuo sindikat Travail.Suisse koji je tvrdio da je četverosedmični odmor nedovoljan zbog pritiska posla koji se uveliko povećao posljednjih desetljeća uzrokujući stres i zdravstvene probleme.

Švicarska televizija je, međutim, izvijestila da prvi rezultati pokazuju da je prijedlog odbacilo 67 posto birača.

Nepovoljan trenutak

Travail.Suisse je rekao da se referendum održao u nepovoljnom trenutku zbog zabrinutosti ekonomskim stanjem povezanima s krizom u eurozoni.

“Mnogim glasačima bilo je razumljivo da sadašnje zabrinutosti za njihove poslove imaju prednost pred dugoročnom dobrobiti ljudi i švicarskog poslovanja”, rekao je taj sindikat u izjavi.

“U kampanji širenja straha protivnici incijative su se koristili osjećajem nesigurnosti radnika”.

Glavna udruga poslodavaca, koja je žestoko lobirala protiv prijedloga, pozdravila je rezultat rekavši da on znači pozitivan odgovor “održavanju konkurentnosti švicarskih kompanija i osiguravanju radnih mjesta”.

U Švicarskoj zaposlenici već prosječno imaju pravo na odmore od oko pet sedmica jer mnoge kompanije nude duži odmor od minimalno propisanog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.