Švicarska zatvorila ambasadu u Damasku

Švicarska je najavila zatvaranje ambasade u momentu kada se specijalni izaslanik UN-a i Arapske lige, Kofi Annan, priprema za posjetu Damasku, kako bi zatražio od predsjednika Bešar El Asada da se uključi u napore u okončanju nemira u njegovoj zemlji.

U novembru protekle godine ova je zemlja pozvala blizu 180 Švicaraca nastanjenih u Siriji da hitno napuste zemlju. Njih 150 živi u Damasku i uglavnom su to osobe koje imaju dvojno državljanstvo.

Mirni protesti protiv Asadove vladavine, nakon nekoliko mjeseci nasilnog suzbijanja, pretvorili su se u oružanu pobunu u kojoj učestvuju i vojnici prebjegli iz vladinih snaga na stranu opozicije, odbivši da pucaju u svoje sugrađane.

Elitne vladine snage u četvrtak su se ustremile na glavni bedem otpora protiv sadašnjeg režima – na grad Hums. Njihova ofanziva je pojačana, nakon tri sedmice opsade i granatiranja.

Viši zvaničnik pobunjeničke Slobodne sirijske armije rekao je za Reuters da su opozicione snage u distriktu Bab Amru, u Humsu, odbile više od sedam hiljada vladinih vojnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.