Više od 20 poginulih u granatiranju Helfaje

Grad je jedno od žarište pobune protiv predsjednika Bašara al Asada, poslije vojne intervencije u Hami u avgustu prošle godine. Aktivisti navode da su mjesta u ovoj provinciji izložena svakodnevnim napadima. Prije četiri dana, u Helfaji je poginulo 18 ljudi, a žrtve su imale rane od metaka ispaljenih u glavu.

Izvještaje koje dostavljaju aktivisti nije moguće potvrditi iz nezavisnih izvora. Sirijske vlasti ograničile su rad stranih medija, pa je teško provjeriti podatke koji stižu sa terena.

Diplomatski izvori izjavili su da je ranjeni britanski novinar Pol Konroj u tajnosti prebačen iz sirijskog grada Homsa u Liban i da je dobro. Još jedan strani novinar blokiran je u Homsu, gradu koji se nalazi u okruženju snaga bezbjednosti.

Vlasti su danas poslale u ovaj grad elitnu oklopnu jedinicu, a okruzi koji su pod kontrolom pobunjenika izloženi su najjačem bombardovanju od početka ofanzive prije tri sedmice, saopštili su opozicioni izvori.

Navodi se da kombinovanom tenkovsko-pješadijskom Četvrtom divizijom komanduje predsjednikov brat Maher al Asad.

Predsjednik Asad potpisao je danas prijedlog novog ustava za koji je na referendumu glasalo 89,4 odsto izašlih glasača, prenijela je državna novinska agencija Sana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.