Vlada nije uspjela zaštiti svoj narod

“Od novembra 2011. godine njene snage su počinile teška, velika i sistematična kršenja ljudskih prava”, napisala je komisija koja je saslušala 136 novih žrtava od novembra prošle godine, kada je bio objavljen njen prvi izvještaj.

Kada je u augustu 2011. godine dobila mandat UN-ovog Vijeća za ljudska prava, komisija je u svom prvom izvještaju zaključila da su sirijske snage reda počinile zločine protiv humanosti brutalno gušeći pobunu protiv postojećeg režima.

Dokazi koje je prikupila istražna komisija pokazuju da se od tada nije ništa promijenilo.

Više od 500 djece je ubijeno od početka pobune u martu 2011, utvrdila je komisija, koja se pozvala na “vjerodostojan izvor”. U decembru je ubijeno 80-ero djece, a u januaru 72-oje.

“Djecu i dalje samovoljno hapse i muče u zatvoru”, osudila je istražna komisija.

Komisija je posebno zabrinuta zbog situacije u Homsu, gradu u kojem je najžešća pobuna protiv režima Bašara el-Asada, u kojem je pronašla dokaze da su odjeli u Vojnoj bolnici i u bolnici El-Ladhikija postali centri za mučenje.

U izvještaju je objavljena lista od 38 zatvorskih centara u 12 gradova u kojim je komisija dokumentirala slučajeve mučenja.

Izvještaj osuđuje humanitarnu situaciju koja ne prestaje da se pogoršava, s oko 70.000 raseljenih otkako je počela pobuna.

Broj mrtvih se popeo na 7.600, a među njima je najviše civila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.