Vlada Sjeverne Makedonije proglasila stanje krize u cijeloj zemlji

Vlada Republike Sjeverne Makedonije na današnjem 23. zasjedanju usvojila je Odluku o proglašenju stanja krize na cijeloj teritoriji te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Vlade Sjeverne Makedonije saop─çeno je da je odluka donesena kako bi se za┼ítitilo javno zdravlje u jeku pandemije COVID-19 i sprije─Źilo njezino ┼íirenje u velikim razmjerima, ┼íto ugro┼żava i sigurnost javnog zdravstva.

“Razdoblje postojanja krizne situacije na teritoriju Sjeverne Makedonije je 30 dana, po─Źev┼íi od 20. novembra 2020. godine, a Vlada ─çe o ovoj Odluci obavijestiti predsjednika Republike Sjeverne Makedonije i Skup┼ítinu. Istodobno, Vlada ─çe predlo┼żiti predsjedniku Republike Sjeverne Makedonije da odlu─Źi o sudjelovanju nekih pripadnika vojske i anga┼żman vojnih postrojbi u suo─Źavanju s krizom”, navodi se u saop─çenju.

Vlada je zaklju─Źila da bi Glavni sto┼żer Centra za upravljanje krizama trebao odmah zapo─Źeti s pripremom Akcijskog plana za prevenciju i suzbijanje ┼íirenja zarazne bolesti Covid-19 (koronavirus), kao i cjelovit pregled raspolo┼żivih ljudskih i materijalno-tehni─Źkih resursa za koordinirano djelovanje.

“Vlada je odlu─Źila da Ministarstvo unutra┼ínjih poslova, Ministarstvo obrane, Ministarstvo zdravstva, vojska, Centar za upravljanje krizama i Uprava za za┼ítitu i spa┼íavanje trebaju sve raspolo┼żive kapacitete i resurse staviti u funkciju suo─Źavanja s krizom”, navodi se u vladinom saop─çenju.

Vlada Sjeverne Makedonije je zbog pandemije COVID-19 13. marta odlu─Źila uvesti kriznu situaciju u op─çinama Debar i Centar ┼Żupa na period od 30 dana.

Predsjednik sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski prvi je put u zemlji proglasio izvanredno stanje 18. marta. Zatim su nekoliko puta slijedile odluke o izvanrednom stanju, koje su trajale do 14. juna, kada je predsjednik zemlje u potpunosti ukinuo tu mjeru.

Trenutno je u Sjevernoj Makedoniji na snazi ÔÇőÔÇőnekoliko mjera protiv ┼íirenja pandemije, uklju─Źuju─çi obvezno no┼íenje maski u zatvorenom i na otvorenom, rad hotelskih objekata, restorana i kafi─ça do 21:00, kao i zabranu okupljanja vi┼íe od ─Źetiri osobe.

Prema najnovijem izvje┼í─çu Ministarstva zdravstva, ukupan broj slu─Źajeva s dijagnozom COVID-19 u Sjevernoj Makedoniji je dosegao 51.213. Ukupan broj smrtnih slu─Źajeva iznosi 1.423.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

´╗┐