Vodite računa o stopalima

Stopala su najudaljeniji dio tijela od srca i kičme pa prva bilježe nervne promjene na tijelu. Da bi bila zdrava, odmorna i bez bolova, stopalima je potrebna posebna njega. Na njih pažnju obraćamo obično tek uoči sezone otvorenih cipelica i sandalica pa ih ušminkamo i sredimo, a s obzirom na to da nas ona drže tokom cijelog dana, trebalo bi im posvetiti mnogo više pažnje.

Iako će mnoge dame negodovati na ovu informaciju, istina je da su patike najbolja obuća za stopala. Istraživanja provedena u Americi pokazala su da čak 88 posto žena nosi obuću koja im je mala, a 55 posto njih već ima čukljeve. Žene nikako ne bi trebale svakog dana nositi visoke potpetice. Idealna potpetica trebala bi imati šest centimetara ili malo manje, a ni potpuno ravne baletanke nisu baš najsretniji izbor.

Osim toga, najbolji način da odmorite umorna i bolna stopala jeste da ih po povratku s posla podignete. Ortopedi, također, savjetuju upotrebu sprejeva protiv znojenja, koje ćete nanositi ujutro prije nego što se obujete i navečer prije spavanja korištenje krema koje će stopala održati hidriranima. Hidratizacija stopala može pomoći pri smanjivanju mnogih problema, posebno kod problema sa žuljevima.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook