VOLITE DA JEDETE GRAH ALI VAS NADIMA? Dodajte ovaj sastojak pred sam kraj kuhanja i zaboravite na ovaj problem

Pasulj je hranljivо i ukusno ali i jeftino jelo koje je jednostavno za pripremu bez obzira na sortu. Širom sveta mogu se pronaći mnoga regionalna variva od pasulja poznata kao čorba od pasulja, koja uključuju sporo kuhanje pasulja sa mješavinom povrća i mesa u zavisnosti od regiona, piše Stil.kurir.rs.

Pasulj spada u grupu zdravih namirnica, obiluje aminokiselinama, proteinima, kompleksom vitamina B, dijetalnim vlaknima, sjajan je izvor bjelančevina i sadrži vitamine poput folata i gvožđa. Takođe, sadrži malo masnoće i malo kalorija, što ga čini glavnim sastojkom u mediteranskoj ishrani.

Međutim, mnogi izbjegavaju da ga jedu zbog nadimanja, naročito u popodnevnim i večernjim satima kada nam može stvoriti stomačne tegobe i izbacivanje neprijatnih gasova.

Ovu mahunarku možete da jedete bez straha od nadimanja, ako ga veče ranije potopite u vodu, pa sutradan isperete. Nadutost je posljedica nemogućnosti organizma da vari složene hemijske supstance.

Procesom potapanja pasulja dolazi do rastvaranja tih supstanci u vodi, te kada se prva voda baci, a pasulj počne da se kuva, udeo tih složenih supstanci je daleko manji. Upravo to stvara nadutost u organizmu i povećava njegov intenzitet.

Postoji još jedan trik i to mnogo jednostavniji. Sve što treba da uradite jeste da u šerpu u kojoj se kuha pasulj dodate kašiku sušene nane ili par listića nane i to 20 minuta pred kraj. Ne morate da brinete, ova začinska biljka neće promijeniti ukus pasulja, prenosi Stvar ukusa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.