VOLITE LI GURABIJE? Isprobajte recept za tradicionalnu bh. slasticu koja mnoge vraća u djetinjstvo

Iako se tradicionalna bh. slastica gurabija nedavno našla na popisu “100 najgore ocijenjenih jela u svijetu”, mnoge ljude na Balkanu ova slastica podsjeća na djetinjstvo i vrlo rado je se prisjećaju.

 
 
 

Postoje različite varijante gurabija, kao što su one s pekmezom od jabuka koje su karakterističnu za tuzlansku regiju, ali najčešće ih ćemo ih vidjeti s kockom šećera koja utisne u sredinu prije nego što se stave u rernu.
Recept smo pronašli na Youtube kanalu Zlatina kuhinja.

 

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

 

jedno jaje
150 grama šećera
100 mililitara ulja
100 militara mlijeka
tri supene kašike jogurta
pola vrećice praška za pecivo
jedan vanilin šećer
400 grama glatkog brašna tip 400
kocke šećera
Priprema:

Za početak, u jednoj posudi umutite jaje, a zatim dodajte šećer i vanilin šećer i ponovo umutite dok se šećer ne istopi. Kada se šećer istopi, dodajte ulje, mlijeko i jogurt. Potom, postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo.

Gurabije možete oblikovati rukom ili poklopcem i prozirnom folijom, ako želite da su sve jednakog oblika. Kada ih oblikujete, prebacite ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Prije pečenja, nemojte zaboraviti utisnuti kocke šećera na sredinu gurabije.

Zagrijte rernu na 200 stepeni i stavite ih da se peku. Nakon 10 minuta gurabije bi trebale porumeniti i onda je potrebno smanjiti temperaturu pečenja na 150 stepeni i peći 20 minuta.

Možete ih servirati u šolju tople kafe, čaja ili mlijeka.

preuzeto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.